Kuburović: Javni beležnici moraju da provere, pa tek onda da zaključe ugovor

Tanjug

09. 04. 2019. u 11:22

Кубуровић: Јавни бележници морају да провере, па тек онда да закључе уговор

Ministarka pravde Nela Kuburović Foto Z. Jovanović

Ministarka pravde Nela Kuburović poručila je da su javni beležnici bitna karika u sprečavanju pranja novca, kao i da je dosta toga urađeno u poslednjih godinu dana što je, podseća, konstatovalo i nadležno telo Saveta Evrope

Ministarka pravde Nela Kuburović poručila je da su javni beležnici bitna karika u sprečavanju pranja novca, kao i da je dosta toga urađeno u poslednjih godinu dana što je, podseća, konstatovalo i nadležno telo Saveta Evrope (SE) koje se bavi sprečavanjem pranja novca.

"Prilikom provere ugovora o prometu nepokretnosti oni (javni beležnici) moraju da ispoštuju odgovarajuću proceduru, proveravaju da li se onda lica eventualno osumnjičena za pranje novca nalaze na listi osumnjičenih za finansiranje terorizma. Postoji i naša interna lista koju moraju da provere i, tek ako utvrde da se lica ne nalaze na listama, mogu da pristupe zaključenju ugovora", istakla je Kuburović za TV Prva.

PROČITAJTE JOŠ - Kuburović: Zahvaljujući novim zakonima, doneto više od 300 osuđujućih presuda za korupciju

Ona objašnjava da, kada se kreira plan rizika za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, utvrdeno je da upravo veliki deo prljavog novca može da se slije u investiranje i izgradnju stambeno poslovnih objekata, kupovinu nekretnina i sl. , i to najčešće čine fizička lica.

"Verujem da ćemo uz rad javnih beležnika da ostvarimo napredak i na FATF-ovoj listi, gde se takode ceni šta je Srbija uradila u prethodnom periodu", naglasila je ona.

Komentarišući kritike da nacrt zakona o poreklu imovine ne obuhvata javne funkcionere i da postojeći zakoni već sadrže odredbe koje omogućavaju unakrsno ispitivanje imovine, te novi zakon nije neophodan, ona kaže da su kritike "neargumentovane i neopravdane".

PROČITAJTE JOŠ - SPREČAVANjE PRANjA NOVCA: Kriju novac kroz investiranje u građevine, kupovinu vozila, of šor račune

Upravo nacrt zakona o poreklu imovine, napominje Kuburović, utvrdivanjem posebnog poreza odnosi se "apsolutno na sve poreske obveznike", bez obzira da li je u pitanju funkcioner ili ne.

"Kako važi za mene, tako i za vas", rekla je ona.

"Taj zakon ne treba da ima selektivnu primenu i odnosi se na sve za koje postoji sumnja da im je imovina nesrazmerna u odnosu na ono što su prijavili i u odnosu na ono što je utvrdila poreska uprava", ističe Kuburovićeva.

S druge strane, dodaje, funkcionere obavezuje i zakon o borbi protiv korupcije, i tu, kako kaže, imate 30 hiljada javnih funkcionera koji redovno prijavljuju svoju imovinu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije