DAN sećanja na stradanje nacionalne biblioteke tokom nacističkog bombardovanja 6. aprila 1941. godine, obeležen je u petak u Narodnoj biblioteci Srbije. Pre toga je upravnik NBS Laslo Blašković položio cveće na mesto nekadašnje Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu u Beogradu.

- Nacistička agresija na našu državu i narod započeta je uništenjem našeg viševekovnog pamćenja: Narodne biblioteke Srbije u centru Beograda. Zapaljive bombe pale su i na dom srpske pismenosti nanoseći neprocenjivu štetu literarnom i arhivskom blagu srpskog naroda - kazao je potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. - Krajnje nehumanim činom uništen je ceo nacionalni fond, izgorelo je mnogo retkih knjiga. Uništeni su mnogobrojni srednjovekovni i orijentalni rukopisi. Stradala je kompletna kartografska i grafička zbirka, novine, časopisi, kao i lične biblioteke neprocenjive vrednosti Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića i Janka Šafarika. Istoričari i stručnjaci za zaštitu kulturne baštine slažu se u oceni da je plansko uništenje Narodne biblioteke Srbije jedan od najvećih pojedinačnih zločina učinjenih nad kulturnom baštinom tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Evrope.

Pročitajte još - Biblioteka na buretu baruta

Narodna biblioteka, čija istorija je duga gotovo dva veka, baš 6. aprila 1921. godine dobila je samostalnu zgradu na Kosančićevom vencu, da bi dvadeset godina kasnije ona bila srušena do temelja.

- Vatra, koja je najpre gorela, a onda tinjala na zgarištu na Kosančićevom vencu, potekla je iz istog onog ognja iz kog je nastao plamen koji se uzdizao nad moštima Svetog Save na Vračaru i iz istog onog ognjišta iz koga su gorele vatre koje su uništavale srpske manastire, crkve, tradiciju - naglasio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. - Različiti neprijatelji, rukovođeni istim motivom, znali su važnu i tačnu stvar - uništiti, oskrnaviti ili oslabiti kulturu i kulturno pamćenje jednog naroda bez sumnje je pravi i jedini put da narod trajno nestane sa istorijske scene. Pitanje je šta ćemo raditi sa vatrom iznad moštiju Svetog Save, Narodne biblioteke i Pećke patrijaršije, da li ćemo kao pleme igrati ritualne igre sažaljevajući svoju sudbinu ili ćemo koristiti to kao svetlost koja će osvetliti našu sadašnjost i budućnost.

Ministri Dačić i Vukosavaljević u Narodnoj biblioteci Foto P. Milošević

Vukosavljević je podsetio da se spaljeni rukopisi ne mogu vratiti, ali srpski narod može i mora da sačuva svoj kulturni obrazac, svoje pamćenje, da unapređuje savremeno stvaralaštvo i da ono što je dobio od predaka prenese budućim generacijama.

Pročitajte još - Narodna biblioteka bez odbrane od požara

GRAFIKE IZ LEGATA CUCE SOKIĆ

U OKVIRU ceremonije, održane u Glavnom holu Narodne biblioteke Srbije, otvorena je i izložba "Grafike Alberta Đakometija", koju je priredio Velibor Prelić. Prvi put je javnosti dostupan ciklus grafika kojima je ilustrovana knjiga "Uspavana jabuka" pesnikinje Lene Leklerk, a koja je pronađena u Legatu slikarke Ljubice Cuce Sokić.