BLIZAK KLINTONOV SARADNIK: Rusija je okončala rat, rekla je Srbiji da je neće štititi 1999.

Tanjug

04. 04. 2019. u 01:11

Bivši zamenik državnog sekretara SAD Stroub Talbot tvrdi da je Moskva odigrala ključnu ulogu kako bi prestalo NATO bombardovanje 1999. godine time što je razuverila Miloševića da će stati u odbranu Srbije

БЛИЗАК КЛИНТОНОВ САРАДНИК: Русија је окончала рат, рекла је Србији да је неће штитити 1999.

Foto A. Stanković

Bivši zamenik državnog sekretara SAD Stroub Talbot tvrdi da je Moskva odigrala ključnu ulogu kako bi prestalo NATO bombardovanje 1999. godine time što je razuverila Miloševića da će stati u odbranu Srbije, a podržavala je i zahteve Zapada da međunarodne mirovne snage, među kojima su bile ruske vojne jedinice, preuzmu kontrolu nad Kosovom.


Američki diplomata na sajtu Brukings, u tekstu povodom 70. godišnjice Alijanse, između ostalog piše i o događajima vezanim za bombardovanje SRJ 1999. godine.


Tada je predsednik SAD bio Bil Klinton, a Talbot je bio zamenik državnog sekretara.Kako navodi Talbot, Boris Jeljcin, koji je na čelu Rusije nasledio Mihaila Gorbačova, imao je poseban odnos sa Klintonom.


On podseća da je Srbija bombardovana u vreme kada se obeležavala pedesetogodišnjica postojanja NATO."Klinton je pozvao Jeljcina na rođendanski događaj kao specijalnog gosta, pošto su njih dvojica ostvarili napredak u definisanju ''partnerstva'' između NATO i Rusije", navodi Talbot u tekstu koji prenosi Forum za bezbednost i demokratiiju.


"Međutim, mračni oblak se nadvio nad nečim što bi bio veseo događaj. Dok je obeležavanje godišnjice bilo u toku, NATO je bio u ratu sa Srbijom. Desetgodišnje razaranje u Jugoslaviji je došlo do svog opasnog i krvavog klimaksa. Slobodan Milošević, predsednik Srbije, vodio je genocidni rat protiv sopstvenih sugrađana, muslimana na Kosovu. Miloševićeve snage su činile masakre i proterivale desetine hiljada Kosovara u susednu Makedoniju, stvarajući tako humanitarnu katastrofu na obe strane granice i destabilišući i samu Makedoniju", tvrdi američki diplomata.Kako dodaje, mnogi Rusi su želeli da njihova vlada stane na stranu Srbije.


"Jeljcinovo prisustvovanje sastanku u Vašingtonu nije dolazilo u obzir dok su NATO avioni bombardovali Beograd. Ali ,čak i tokom ove mračne situacije na Balkanu, Jeljcin je zvao Klintona tokom događanja i rekao mu da će Rusija, misleći ovde na sebe, preuzeti sve diplomatske korake kako bi okončala rat", piše Talbot.


Kako dodaje, poslao je Viktora Černomirdina, jednog od njegovih bivših premijera, da zajedno sa Martijem Ahtisarijem, predsednikom Finske, formira tim."Dvojica lidera zemalja koje nisu bile članice NATO uspeli su da prisile Miloševića da poklekne. Ključni faktor je bila sposobnost Černomirdina da razuveri Miloševića da će Rusija stati u odbranu Srbije, i ne samo to, Rusija je podržavala zahteve Zapada za obustavljanjem bombardovanja i da međunarodne mirovne snage, među kojima su bile ruske vojne jedinice, preuzmu kontrolu nad Kosovom", tvrdi dalje Talbot.


On još dodaje i da je taj "katastrofalni rat konačno okončan najvećim delom zahvaljujući ruskoj diplomatiji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије!

04.04.2019. 02:24

Није "Русија рекла да неће бранити Србију", него је то рекла хазарска пијандура и њихов издајник Јељцин, каквих смо ми међу нама након годину дана од краја злочиначког бомбардовања и агресије на Србију до данас, имали дословно за извоз......

MM

04.04.2019. 03:07

Da,da secamo se kako je pijani Jelcin igrao za Klintona koji ga je ismejavao. Znamo tatasnje predsednistvo Rusije, na srecu se promenilo. Sad im je cilj da zavade Srbiju sa Rusijom i sire spletke.

Vladan

04.04.2019. 05:27

A Srbija se još slepo drži Rusije. Ko te jednom izda, učinio bi to ponovo. Zašto Srbija ne pokuša da dobije Kosovo nazad a zauzvrat se učlani u Nato. Ili na primer da se ujedini sa Rep. Srpskom i deo Kosova a zauzvrat članstco u Nato. Svaka zemlja treba da gleda svoj interes kao Rusi 1999.godine.

Pitu Guli

04.04.2019. 05:50

Realno to i nije bila Rusija, to je bila polupana NATO kolonija, ali je danas već neka sasvim druga priča.

maniks

04.04.2019. 07:09

Znaci Amerikanci i nato nisu pobedili Srbiju i Srpsku vojsku, dobro da ste priznali ono sto i mi znamo.Eh da je bio Putin raspao bi se nato i otisao u blato. Sto sad ne udarite na Venecuelu ,tamo je samo 99 Ruskih vojnika, prpa.

Petar

04.04.2019. 07:37

Ja sam te tukao, ali nisam ja kriv što si dobio batine, nego onaj što je rekao da te neće braniti ...

Gane

04.04.2019. 08:12

Drzi blizu svoje prijatelje a neprijatelje jos bliže (pogotovo jer znaju ono sto ti ne znaš o tvojim prijateljima). Sa svima lepo, ali ne budi nikome med da te ne pojedu.

KUCO MOJA HRASTOVE GREDE

04.04.2019. 08:55

bogami ovo kada procitaju rusofili nece im biti dobro nece ih oraspoložiti I ona lažna izjava da je jelcinova rusija pa je tako bilo a mi znamo da bi još I gore bilo da je tada putin bio na vlasti još bi duže trajao rat jer rusija I njeni oligolasi žive na racun sukoba koje prave po svetu tako da smo imali srece što je bio jelcin I odmah rekao da ga ne zanima dictator miloševic niti hoce da ga podrži pa je prekinuto bombardovanje

stari doktor

04.04.2019. 09:09

Nisam nacista, ali potsetite se kakvo se poreklo krije ispod ruskog imena i prezimena, biće mnogo jasnije njegovo "internacionalno" ponašanje. Nema u njemu ni kapi ruske krvi..

Neko

04.04.2019. 09:16

bombardujete nedužan narod i državu i sad posle 20 god. pametujete Bog nek vam sudi

Милојица

04.04.2019. 09:24

Најважније да Срби памте све,ови дементни саветници Клинтона боље да иду на пецање........

grga974

04.04.2019. 09:32

Kao da se Ahtisari i Cernomidin nesto pitaju a jos manje Milosevic pored NATO zlikovaca. Glupa prica americkih diplomata koji su poceli rat i zavrsili razaranje Srbije

Ivan Zgrozeni

04.04.2019. 09:43

Imbecilan tekst. Ovo je pokusaj peglanja istorije. Tema je potpuno izmisljena i kroz tekst se provlaci notorna neistina da je "Milosevic" vodio rat protiv svojih sugradjana. Sugradjani su decenijama pre 1999. vodili rat protiv svega srpskog. Ne mozete razumeti 1999. ako ne pomenete sta su Siptari radili 1998.

Мр Радомир Шћепановић

04.04.2019. 10:50

А шта је Владим Путина данас рекао?Да га Србија не интересује?НАТО и ЕУ дегенерици!

Србин са Косова

04.04.2019. 14:57

Русија? Зар рат 1999. године није окончала "хумана интервенција НАТО", како тврде Волфганг Ишингер и Јенс Столтенберг?!