Izvozimo sve više oružja, a jedan od najvernijih kupaca nam je svetska sila

Tanjug

sreda, 03. 04. 2019. u 12:54

Извозимо све више оружја, а један од највернијих купаца нам је светска сила

Sistem "nora"
Foto: N. Fifić

Izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9 odsto, a jedan od najvećih kupaca oružja iz Srbije je Amerika, dok je najveći deo proizvodnje domaće namenske industrije namenjen izvozu
Izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9 odsto, a jedan od najvećih kupaca oružja iz Srbije je Amerika, dok je najveći deo proizvodnje domaće namenske industrije namenjen izvozu, objavio je RTS.

"Od ukupne proizvodnje, preko 90 procenata mi izvozimo što se tiče vojne opreme. Izvozimo minobacače svih kalibara, ručne bacače granata, ručne bacače raketa, sisteme za vazduhoplovstvo, podizvođača za Lastu", navodi Života Vučić iz "Prve petoletke - namenska" Trstenik.

Pomoćnik generalnog direktora JP "Jugoimport SDPR" Aleksandar Lijaković napominje da je prvi tehnološki prodor razvoj artiljerijskih sistema, složenih borbenih sistema, zatim proizvodnja i razvoj oklopnih vozila.

"'Nora' i 'lazar' polako ulaze u sastav Vojske Srbije. Sistem 'nora' smo prodali u nekoliko zamalja u svetu. Ono što je takođe značajno, jesu tehnološki prodori u oblasti raketne artiljerije, zatim vođenih raketa sistemi 'alas' ", ističe Lijaković.

Pročitajte još - "NORE" VEĆ DEJSTVUJU: Baterija novih haubica na poligonu "Pasuljanske livade"


Prate se svetski trendovi, kažu u Ministarstvu odbrane. Kada je reč o glavnim projektima, isti su kao, na primer, u britanskoj vojsci, navodi RTS.

"Tri ključna projekta njihove kopnene vojske za ovu godinu su komplet zaštitne balističke opreme za vojnika, zatim razne bezposadne platforme i treća ključna stvar je modernizovano vozilo za prevoz pešadije. Sva ta tri projekta i mi radimo", ukazuje načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major Mladen Vuruna.

On je istakao da su prema analizama, budžeti za opremanje u regionu prošle godine porasli 2,2 puta.

"Projekti opremanja kapitalnim sistemima naoružanja rastu kao pečurke u okruženju i tiču se uglavnom vaudhoplovnih sistema. Lovci su, dakle, glavna tema u većini zemalja u okruženju, a zatim sistemi KOV, pre svega oklopna vozila točkaši. U tom smislu mi sledimo trendove", dodaje general-major dr Mladen Vuruna.

Glavne izvozne destinacije prošle godine bile su Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Saudijska Arabija i Bugarska i Egipat, a uvozi se najviše iz Bosne i Hercegovine, Belgije, Slovačke, Bugarske i Rusije.

Najnovija tehnološka dostignuća biće predstavljena na Devetom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" krajem juna u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Planeta zemlja civilizacija!

03.04.2019. 13:03

Kad bi se nekim čudom sav kapital koji ide za naoruzanje išao na razvoj i pomoć siromašnima, ne bi bilo ni izbeglica, ni gladnih itd... Ali to je na ovoj tuznoj planeti utopija. Negde u kosmosu verovatno postoji mesto čiji se stanovnici medjusobno ne kolju i ne upucavaju, ali to je daleko od nas

drasko

03.04.2019. 14:54

@Planeta zemlja civilizacija! - Koliko se rakije od sliva ispece? Kad bi se napravio dzzem koliko bi se ljudi najelo?

neko

03.04.2019. 13:04

Zasto se napredni sistemi odbrane ne zovu Slobodan nego Nora?Kakva Nora,imena vrhunskih odbranbenih sistema idu ovako Lazar,Dusan,Slobodan,dokle vise licemerja?

Deda Gedza

05.04.2019. 11:51

@ - neko : a zasto ne bi ih nazvali : Dragojlo, Manojlo, Jeremija, Pantelija......