HODOČAŠĆE U JERUSALIM: Naša ćirilica stigla i na reku Jordan

A. Delić

ponedeljak, 01. 04. 2019. u 18:02

ХОДОЧАШЋЕ У ЈЕРУСАЛИМ: Наша ћирилица стигла и на реку Јордан

Šabački hodočasnici nakon otvaranja ploče, sa ambasadorom Milutinom Stanojevićem (u sredini) / Foto Privatna arhiva

Šabački hodočasnici postavili u Jerusalimu ploču, na srpskom, Svetog jevanđelja o krštenju Isusa Hrista. Obeležje smešteno ispred samog amfiteatra, gde se vernici pripremaju za pogruženje

GRUPA šabačkih hadžija, na čelu s protojerejom-stavroforom hadži Tomislavom Lukićem, postavila je na reci Jordan ploču Svetog jevanđelja o krštenju Isusa Hrista na srpskom jeziku, ispisanu ćiriličkim pismom. To su uradili tokom poslednjeg hodočašća, s kojeg su se upravo vratili, a 8.000 dolara neophodnih za poduhvat prikupljeno je dobrovoljnim prilozima hodočasnika.

Pročitajte još: HILjADE HODOČASNIKA HRLI KA OSTROGU: Peške do iscelitelja

- U kompleksu Jardenit, na mestu krštenja, svoja jevanđelja postavili su mnogi narodi tokom poslednje 44 godine. Pokrenuli smo inicijativu prošle godine, a dobrovoljne priloge dali su mnogi hodočasnici koji su u poslednjih šest godina išli sa mnom u Svetu zemlju - kaže prota Tomislav Lukić.

Prema njegovim rečima, pošto je ploča bila ranije naručena, hodočasnike je sačekala u Jerusalimu. Trebalo je samo da je otkrije i osvešta, a tom činu je prisustvovao i ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević.

Pročitajte još: Grad koji spaja tri religije

- Ostavili smo trag za buduće generacije - kaže Lukić. - To je mesto gde naši hodočasnici mogu da pročitaju jevanđelje na srpskom jeziku. Jesmo poslednji, ali kada se u životu nešto propusti, izgleda da se nešto i dobije, jer se ploča nalazi ispred samog amfiteatra, upravo tamo gde se vernici pripremaju za pogruženje pre ulaska u Jordan.

Ploča u kompleksu Jardenit / Foto A. Delić


Svoje utiske sa hodočašća i tokom ulaska u reku Jordan ispričala je, za "Novosti", i dr Danica Vasić Sušić:

- Voda je hladna, napolju je hladno, ali kada izađete, imate osećaj potpunog blaženstva. Sve vam je potaman i sve je na svom mestu. Išli smo putevima Isusa Hrista, podsetili se na rođenje i stradanje, obišli mnogobrojne manastire i crkve...

ZADUŽBINE NEMANjIĆA

SLAVOLjUB Nikolić, preduzetnik, a sada i hadžija, kaže da je prvi put bio na pokloničkom putovanju. Nada se da je ovo početak vraćanja, odnosno ponovnog prisustva Srbije u Svetoj zemlji. Pogotovo što tamo postoji više svetih mesta od izuzetnog značaja za Srbe, a posebno zadužbine Svetog Save i cele loze Nemanjića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije