Đorđević: Sledi detaljna analiza efekata ukidanja penala

Tanjug

25. 03. 2019. u 15:29

Predstavnici Ministarstava rada i finansija uradiće zajedničku analizu o tome kakve efekte bi moglo da ima eventuano ukidanje "penala" za prevremeno penzionisanje

Ђорђевић: Следи детаљна анализа ефеката укидања пенала

Ilustracija / Foto N. Skenderija

Predstavnici Ministarstava rada i finansija uradiće zajedničku analizu o tome kakve efekte bi moglo da ima eventuano ukidanje "penala" za prevremeno penzionisanje, a nakon toga će ona biti predstavljena socijalnim partnerima, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević nakon sednice SES-a.

Na današnjoj sednici tog tela bilo je reči i o inicijativi za izmenu člana 70a Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, odnosno ukidanju penala za prevremeni odlazak u penziju, a Đorđević je rekao da će to pitanje biti "dubinski analizirano" imajući u vidu da je važno da se postignu dugoročni pozitivni efekti i da se takva mera ne bi negativno odrazila na privredu i finansije.

"Obzirom da nismo ulazili u detalje, danas je dogovor bio da se dubinski vidi i napravi analiza koliko tih ljudii ima, koliko bi to koštalo državu i budžet, i ono što je najbitnije, kakve bi to efekte imalo dugoročno", rekao je Đorđević novinarima.

On je istakao da je pitanje ekonomskog položaja penzionera jedno od najitnijih pitanja za vladu i resorno ministarstvo.

Đođević je rekao da prevremeno penzionisanje utiče logično na povećanje broja penzionera u zemlji, a ako bi se penali pomerili, odnosno povećali, onda treba videti da li bi oni bili ugroženi ekonomski i morali da budu korisnici nekih drugih pomoći.

"To bi opet moralo biti iz budžeta i ne bi anuliralo negativne efekte... Cilj je da položaj penzionera bude bolji, svakako ćemo gledati da gde god je moguće popraviti položaj penzionera, da to i učinimo", rekao je ministar rada.

Takođe je istakao da ne bi bilo dobro da se odluke donose brzopleto kako se ne bi proizveli loši efekti na privredu i finansije u budućnosti i da je važno da se obavi detaljnija analiza.

Kako je dodao, gde god bude prostora biće "pomeranja", a za sledeću sednicu SES-a predstavnici Ministarstva rada i Ministarstva finansija će sprovesti analizu i predstaviti je socijalnim partnerima kako bi zauzeli stav o tome.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

POZAREVCANIN

25.03.2019. 15:42

Evo gde smo prvi i jedini u svetu. Svuda kada se navrsi starosna granica automatski se iz prevremene prelazi u starosnu penziju. Naravno ako je pun radni staz.