PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


SRBI iz Pariza obeležili su danas dve decenije od početka agresije NATO na SR Jugoslaviju skupom na Trgu Trokadero, na istom mestu gde su se često okupljali tokom bombardovanja.

- Bila sam ovde 1999. godine, kao devojčica, sa ocem Radosavom. Evo nas sada, ovde, ponovo. Bitno je da obeležimo ovaj datum i setimo se žrtava - poručila je za "Novosti" Sanela Nešić, članica Saveza Srba Francuske, čija majka Dragica je poreklom sa Kosova, a teča Milorad Grujić vodi se kao nestao.

Na skupu su govorili istoričar Aleksi Trud, doktorand pariskog univerziteta Dušan Gujaničić, doktorand Filozofskog fakulteta u Beogradu Pol Antoan, kao i predsednik i potpredsednik Zajednice Srba Francuske Romeo Milošević i Đuro Ćetković.

PROČITAJTE I:OBELEŽENA GODIŠNjICA NATO AGRESIJE NA SEVERU KOSMETA: Oprostiti možemo, a zaboraviti nikako (FOTO)


- Važno je da pokažemo da ne zaboravljamo i da, u isto vreme, pružamo ruku našim francuskim prijateljima i svima onima koji sada shvataju da je to bila greška i velika nepravda. Oni su pre 20 godina podržavali ono što je današnja Islamska država, jer je Kosovo teritorija koja je dala najviše džihadista po glavi stanovnika u Evropi - poručio je za naš list generalni sekretar SSF Nikola Todorović.


STOKHOLM: OBELEŽENO 20 GODINA OD POČETKA AGRESIJE

I u Stokholmu je obeleženo 20 godina od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Program je održan u organizaciji Fondacije "Carica" i Centralne kuće kulture u Stokholmu, a uz podršku Saveza Srba u Švedskoj, Ambasade Srbije, Srpske pravoslavne crkve i Udruženja prijatelja Crne Gore.

U programu su učestvovali načelnik Centra za susedne zemlje i Sredozemlje u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Slobodan Janković i advokat Srđan Aleksić, saopštili su organizatori, a prenosi Srna.

Aleksić je govorio o gorućim pitanjima zagađenja životne sredine i posledicama bombardovanja po zdravlje građana. On je predočio mišljenja i nalaze domaćih i stranih naučnika koja povećanje broja obolelih od raka povezuju sa upotrebom municije sa osiromašenim uranijumom, navodeći podatke da danas u Srbiji od malignih oboljenja umre isti broj ljudi kao i u Nemačkoj, koja ima oko 10 puta više stanovnika.

Aleksić je rekao da tim pravnika i državna komisija Srbije dobijaju značajnu pomoć iz Italije, Nemačke i Švajcarske, kako od kolega, tako i od drugih stručnjaka iz relevantnih oblasti.

"Imamo dosta neoborivih dokaza o odgovornosti počinioca i radimo kako na pripremi optužnica, tako i na utvrđivanju izgleda za međunarodnu medijaciju da dođemo do obostrano prihvatljivog sporazuma", rekao je Aleksić.

Janković je veći deo izlaganja posvetio iznošenju stvarnih razloga NATO agresije na jednu suverenu zemlju, bez rasprave o poznatim izjavama da je to "bila humanitarna intervencija i namera da se Srbija oslobodi diktature jednog čoveka".

Predavanja su dopunjena sa dva dokumetarna filma - "Bombe koje su razrušile mir", ukrajinske rediteljke Olge Lazebnik, kao i "Uranium 238 - moja priča", o štetnim posledicama na ljude i životnu sredinu koje je izazvala upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom tokom NATO agresije na Srbiju 1999. godine.