Uniforme osnovaca kroji džep roditelja

Jelena Dinčić

24. 03. 2019. u 18:02

Projekat školske odeće, dugo najavljivan, propao zbog nedostatka novca

Униформе основаца кроји џеп родитеља

Prvaci u OŠ "Sveti Sava" iz Vrčina, 2017. godine/ Foto Z. Jovanović

IDEJA o uvođenju đačkih uniformi u osnovne škole uvek je imala svoje zagovornike i protivnike. Dok jedni tvrde da bi nošenje odela u školama sprečilo diskriminaciju među učenicima, drugi smatraju da je to zastarela ideja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uvođenje uniformi prepustilo je školama, a nedostatak novca je glavni razlog zbog kojeg učenici i dalje nisu uniformisani.

Kako bi se utvrdilo da li su roditelji saglasni sa uvođenjem uniforma resorno ministarstvo je početkom školske godine u osmoletkama sprovelo anketu.

- Ona je pokazala da roditelji i učenici nisu prihvatili ideju, najviše iz finansijskih razloga - objašnjavaju, za "Novosti", iz nadležnog Ministarstva. - Problem nastaje jer škole nisu u mogućnosti da obezbede donatore koji bi finansirali uniforme.

Iz Ministarstva poručuju da se i dalje zalažu za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici.

- Ova inicijativa je pokrenuta sa ciljem reafirmacije vaspitne uloge škole i razvoja osećaja pripadnosti. U pojednim slučajevima škole su obaveštavale ministarstvo o tome da će istrajati u ostvarivanju ove ideje - poručuju iz ovog resora. - Smatramo da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju, kao i da će se na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane.

Ipak, osnovne ali i srednje škole, koje niko ne spominje, nisu u obavezi da uvedu uniforme, jer ne postoji precizno definisan zakon koji bi regulisao ovu oblast.


OŠ "Dr Jovan Cvijić" u Smederevu prva je u Srbiji uvela uniforme, još pre 13 godina, i jedina je u kojoj je njeno nošenje obavezno.

- Uniforme redovno nose osnovci u svim razredima, a za nenošenje preti četvorka iz vladanja - kaže Lidija Petrovski, pomoćnik direktora OŠ "Dr Jovan Cvijić". - Modele i amblem škole koji krasi uniforme kreirali su učenici na časovima likovnog.

Jedino u OŠ "Dr Jovan Cvijić" u Smederevu kecelje obavezne


Jedna od retkih škola u Beogradu koja ima uniforme je OŠ "Nikola Tesla" u naselju Vinča. Brendirane uniforme sa potpisom dizajnerke Dragane Ognjenović pre dve godine obukli su i tadašnji prvaci iz OŠ "Sveti Sava" iz Vrčina.

- Uniforme koje su tada kreirane obezbeđene su uz pomoć Ministarstva i učenici ih i dalje nose - ističe Dobrica Sinćelić, direktor OŠ "Sveti Sava". - Pravilo u našoj školi je da uniforme nose učenici do četvrtog razreda, a projekat smo pokrenuli pre pet godina. Početkom ove školske godine uniforme za prvake su platili roditelji, ali naš kolektiv od ideje nošenja uniforma neće odustati i trudićemo se da uskoro i stariji učenici dobiju školsko odelo.

MAJICE SA LOGOM PREDLOG u pojedinim školama je bio i da deca nose majice sa logom škole koje bi predstavljale uniforme. Međutim, od toga se odustalo. Osnovci iz OŠ "Aleksa Šantić" kao uniformu oblače kecelje, plave dečaci a roze devojčice. U septembru ih zadužuju, a u junu vraćaju.

Međutim, dok se ne nađe potreban novac kako bi se svi učenici uniformisali u školu će dolaziti ko kako želi, jer ne postoji jedinstveni dokument o pravilima oblačenja. Tačnije, kodeks odevanja u osmoletkama nije regulisan na nivou države, već aktom svake škole. Ono što se zabranjuje su mini-suknje, duboki dekoltei, goli stomaci i kratke bermude.


ČIPOVI

ŠKOLE u Kini promivišu "pametne" uniforme sa čipovima, za lakše praćenje prisustva nastavi i kretanja učenika. Ukoliko učenici nose uniforme, nadležni u školi primaju zabeleženo tačno vreme njihovog ulaska i izlaska iz škole i automatski šalju te podatke roditeljima i nastavnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Elena

24.03.2019. 18:34

Nekad smo svi nosili uniforme u školi i to nije bio nikakav problem, niti predmet naučnih istraživanja. Grb škole je bio znak raspoznavanja i ništa više. Od roditelja inače kreće sve što se dešava po školama. Problem sa uniformama je minoran u odnosu na ostale kojih ima sijaset.

Stenli

24.03.2019. 19:46

Aman , izgleda niko ne zna da sabira , roditeljima je jeftinije da kupe jednu jeftinu a kvalitetnu uniformu domaće proizvodnje, nego da se utrkuju izmedju sebe i stalno nepotrebno kupuju deci masu skupe garderobe

Draga

24.03.2019. 21:28

Valjda su im roditelji i do sada kupovali odeću. Bolje jednu uniformu na 2-3 godine, nego svakodnevno modiranje, a i lepše je i kulturnije.