Još šest miliona € za Hram Svetog Save

D. Matović

subota, 23. 03. 2019. u 17:53

Још шест милиона € за Храм Светог Саве

Potpisan ugovor o donaciji novca za oslikavanje oltara / Foto Ž. Knežević

"Gasprom njeft" nastavlja da pomaže oslikavanje srpske svetinje

RADOVI na postavljanju mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru, posle završetka ukrašavanja velelepne kupole, biće nastavljeni oslikavanjem celog oltara. Na svečanoj ceremoniji u Ruskom domu u Beogradu patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i Olga Abdrejeva, rukovodilac za razvoj socijalnih projekata kompanije "Gasprom njeft", potpisali su danas sporazum o nastavku ruskog učešća u izvođenju radova na unutrašnjoj mozaičnoj dekoraciji.

Sporazumom je predviđeno šest miliona evra za oslikavanje oltara Hrama, čija je glavna kupola prethodno oslikana takođe zahvaljujući pomoći kompanije "Gasprom".

- U skladu sa zadatkom koji smo dobili od predsednika Rusije Vladimira Putina daćemo sve od sebe da Hram Svetog Save zablista pred hiljadama vernika - obećala je Eleonora Mitrofanova, rukovodilac federalne agencije "Rosotrudničestvo" i koordinator realizacije ovog projekta. - Hram Svetog Save nije značajan samo za vernike iz Srbije i Rusije, nego za čitav pravoslavni svet. I nije slučajno što je sporazum potpisan dan uoči 20. godišnjice od početka vojne agresije NATO. Utoliko je veća odgovornost prema očuvanju mira i sloge.

Patrijarh Irinej je rekao da su Hram Svetog Save želeli da ukrase najlepšim ukrasima koji postoje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi - ukrasom mozaika.

- Mozaik je skupa umetnost. Da smo sami radili, bilo bi nam potrebno nekoliko decenija, ali zahvaljujući ruskim prijateljima ceo posao biće završen za nekoliko godina - nastavio je patrijarh. - Hram Svetog Save neće biti samo hram Srbije i Rusije, već najveći pravoslavni hram oslikan mozaikom u svetu. Očekujem da će već sledeće godine biti osvećen.

Kreator i glavni tvorac impresivnog mozaika vračarskog hrama je čuveni ruski umetnik Nikolaj Muhin.

- Otvorena je nova stranica u saradnji naših crkava - rekao je protojerej Nikolaj Balašev, zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije i izaslanik patrijarha Kirila. - Hram je za milione ljudi u Srbiji postao simbol pobede duha, ognjište za nadu za sadašnja i buduća pokolenja i za nas je ogromna čast što Rusija, Ruska pravoslavna crkva i ruski narod učestvuju sa srpskom stranom u ukrašavanju i to u trenutku kada SPC slavi osam vekova autokefalnosti.

Vladimir Putin u Hramu Svetog Save / Foto EPA


Generalni sekretar Predsedništva Srbije, Nikola Selaković, ocenio je da je potpisivanje ovog sporazuma istorijski čin:

- To je nastavak realizacije pomoći koju je obećao predsednik RF Vladimir Putin, kada je prilikom boravka u Beogradu posetio svetinju. Zahvaljujući predsednicima Putinu i Vučiću, svedoci smo istorijskog procesa završetka radova. Uveren sam da ćemo uskoro svi zajedno, sa dvojicom predsednika i dvojicom patrijaraha, prisustvovati osvećenju Hrama i da će tada svako ko nije verovao u velike reči Dostojevskog - da će lepota spasti svet - biti svestan toga kada zakorači u Hram. Ovo mesto mira ostaće svedočanstvo zajedničke gradnje srpskog i ruskog naroda u vremenu kad su drugi rušili.

PATRIJARH: ČUVAMO NAŠU SVETU ZEMLjU

PATRIJARH Irinej je istakao da je ruski narod uvek priticao u pomoć kad nam je bila najpotrebnija: - Srbija je mala zemlja, ali je imala sreću da je svoj mali čamac uvek vezivala za veliki ruski brod - naglasio je patrijarh. - Kada nam Rusija nije mogla pomoći, nije nam odmagala, za razliku od drugih takozvanih prijatelja. Srbija se i danas nalazi u teškom položaju. Okružena je bivšim prijateljima, a pomoć Rusije joj je potrebna pre svega da sačuva Kosovo, naš srpski Jerusalim, našu svetu i matičnu zemlju. Ne možemo se nikad Kosova odreći, a nadam se da će nam Rusija, kao i uvek u teškim vremenima, pomoći da ga sačuvamo. Nažalost, sa velikom tugom u srcu moram da kažem da naši nekadašnji prijatelji i saveznici pokazuju drugo lice. Taj njihov interes nije ni u pravdi ni u istini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije