IAKO je rok za formiranje nove mreže škola istekao pre dva dana, samo 17 opština i tri grada, od ukupno 174 lokalne samopurave, napravili su plan o tome kako će ubuduće izgledati mreža osnovnih škola u njihovim sredinama. Nova mreža podrazumeva racionalnizaciju, tačnije gašenje i spajanje osmoletki koje nemaju dovoljan broj đaka.

- Zahtev za davanje saglasnosti na akt o mreži osnovnih škola podnele su opštine Merošina, Svrljig, Batočina, Kučevo, Petrovac na Mlavi, Babušnica, Majdanpek, Osečina, Mali Zvornik, Velika Plana, Mionica, Paraćin, Rekovac, Crna Trava, Aleksandrovac, Doljevac i Knić, kao i grad Prokuplje, grad Kraljevo i grad Vranje - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu prosvete. - Od toga, dve jedinice lokalne samouprave imaju kompletnu dokumentaciju, dok je ostalima upućen dopis za dopunu.

Naši sagovornici naglašavaju da će veliki broj opština i gradova tek ovih dana zakazivati sednice skupština, pa će Ministarstvo prosvete sačekati da one donesu akte o mreži osnovnih škola i upute nadležnim školskim upravama na dalje postupanje. Ipak, naglašavaju da rok za dostavljanje plana racionalizacije nije zvanično produžen.

U Ministatvu prosvete ranije je rečeno da će u lokalnim jedinicama koje same ne donesu plan nove mreže škola, Ministarstvo samo to učiniti.

Inače, prema kriterijumima koji su doneti, da bi "preživela" škola mora da ima najmanje 480 učenika, 16 odeljenja i da bude na udaljenosti većoj od dva kilometara od susedne škole.

- Mreža škola ne odgovara sadašnjim potrebama, mnoga rešenja su loša i skupa, ali prevashodno pedagoški loša - rekao je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da će se pri izradi nove mreže obrazovnih ustanova voditi računa o ljudskim i materijalnim resursima.


U 4.500 OBJEKATA - 1.278 USTANOVA

MANjAK dece je veliki problem u Srbiji, ne samo problem prosvete, a aktuelna mreža ustanova, sa 1.278 osmogodišnjih škola i 4.500 objekata, odgovara broju učenika od pre 30 godina - rekao je Želimir Popov, pomoćnik ministra prosvete.