PRECIZIRANA PROCEDURA ŽALBI U ŠKOLAMA: Izdaje se rešenje o poništenoj oceni

LJ. B.

19. 03. 2019. u 06:57

Ovaj zakonski član nedavno je izmenjen tako što je precizirano da direktor škole kada uvaži prigovor roditelja ili učenika na ocenu treba da izda rešenje o poništavanju te ocene

ПРЕЦИЗИРАНА ПРОЦЕДУРА ЖАЛБИ У ШКОЛАМА: Издаје се решење о поништеној оцени

FORUM srednjih stručnih škola kritikovao je zakonsku odredbu po kojoj se nastavnik čija je ocena poništena zbog žalbe deteta ili roditelja šalje na stručno usavršavanje u oblasti ocenjivanja i komunikacija. Ovaj zakonski član nedavno je izmenjen tako što je precizirano da direktor škole kada uvaži prigovor roditelja ili učenika na ocenu treba da izda rešenje o poništavanju te ocene.

- Ovo potpuno ruši integritet nastavnika. Ako se ovako nastavi, doći ćemo u situaciju da roditelji sami deci upisuju ocene - kaže, za "Novosti", Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

S druge strane, Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović", ističe da u zakonu nema ničeg novog osim proceduralnog pojašnjenja da direktor izdaje rešenje o poništenoj oceni. Bulatović smatra da nastavnici koji pogreše treba da snose neku sankciju, a da je upućivanje na stručno usvaršavanje blaga sankcija.

- To je krajnja mera, i kod nas toga nije bilo - kaže Bulatović, i pita se kakve bi reakcije tek bile da je zakon precizirao da nastavnici koji pogreše u ocenjivanju treba da dobiju otkaz.

U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja navodi se da učenik ili roditelj, ukoliko nije zadovoljan ocenom, ima pravo da podnese prigovor direktoru škole, a direktor, ako oceni da je prigovor osnovan, poništava ocenu i pojačava pedagoško-instruktivni rad nad nastavnikom. Nastavnik čija je ocena poništena upućuje se na stručno usavršavanje u oblasti ocenjivanja i komunikacijskih veština. Ukoliko to ne da rezultate, direktor je u obavezi da zahteva stručno-pedagoški nadzor nad radom nastavnika, a taj nadzor vrši prosvetni savetnik pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Ustani Radoje Domanovicu

19.03.2019. 07:08

Umesto da nastavnici i profesori dobijaju priliku da se usavsavaju na razne načine sada će da uče za kaznu.

raca

19.03.2019. 07:17

E bravo sad ste tek U....i i seva i stanicu,sad ce svi biti pametniji od profesora,ucitelja i uvek ce biti da oni su glupi i neznaju a pobegulje sa casova i neradnici uvek u pravu.Sad ce svi vredni ucenici koji redovno uce biti ponizeni,sad ce biti mama mrzi me pa mi dao 1.Bravo tek ste sad od njih napravili K.....e,

Анти Антифа

19.03.2019. 07:21

Правимо од деце дебиле,банализијумо школство и деградирамо наставнике и професоре

Predrag

19.03.2019. 08:54

Neka dođu stručnjaci iz Ministarstva da predaju i ocenjuju. Ja bih uveo zakonsku obavezu da u tom Ministarstvu mogu da rade samo oni koji imaju bar 10 godona iskustva u nastavi

драгана

20.03.2019. 11:57

Roditelji, nemojte svoju decu ni upisivati u školu.Uložite novac u što bolji, noviji model tableta ili telefona. Jer, vaše dete je pametnije uz "pametni telefon".Kakva škola? To je smaranje.Profesori su debili,jel' da?A direktori škola magarci na čelu sa ministrom prosvete.Prosveta!Kako to gordo zvuči.Stahota!Neka nas neko probudi iz ovog košmara sopstvene gordosti i lenjosti.

sedijedan

02.04.2019. 08:52

Neverovatno! Ministar se nacisto pogubio.Srbijo sta si docekala!?Pa zamislite, roditelj nije naucio sva slova i zna po koji broj a odlucivace o oceni zajedno sa korumpiranim direktorom.Opameti se ministre ili bezi sa tog mesta.Ne brukaj se vise i onako te niko ozbiljno ne shvata.