U Vojnoj akademiji je održana svečanost povodom dana te ustanove, a njen načelnik general-major Bojan Zrnić rekao je da je u istoriji akademije, dugoj 169 godina zapisna aistorija našeg naroda u poslednja dva veka.

"Od težnje da se institucionalizuje snaga naroda i njegova strast prema slobodi, preko nastojanja da se obrazuje i vaspita istinska elita - elita znanja i sposobnosti, spremna na samopregor i požrtvovanje, do ispoljavanja čvrstog opredeljenja da se traje i opstaje na ovoj geostrategijskoj raskrsnici",rekao je Zrnić.

Kako je rekao, ni danas se ne može reći da je "lako našoj zemlji, narodu ili vojsci", ali je poručio da pod krovom Vojne akademije žive oni koji Srbiju vole više od svega na svetu i da je zbog toga uveren da "nema te istorijske bure koja bi našu zemlju, sa oficirskim korom koji stasava ovde, mogla biti kobna".

On je zahvalio ministru odbrane i državnim sekretarima u Ministarstvu odbrane koji su prepoznali važnost Vojne akademije i pružili vrlo konkretnu i vidljivu podršku obnovi njenih kapaciteta, pre svega infrastrukturnih.

PROČITAJTE JOŠ: Uručene diplome kadetima Vojne akademije

Zrnić je uručio državnom sekretaru u Ministarstvu odbrane Aleksandru Živkoviću Plaketu Vojne akademije za doprinos u razvoju i unapređenju obrazovnog procesa u Vojnoj akademiji, a državnom sekretaru u Ministarstvu odbrane Bojanu Jociću Plaketu Vojne akademije za doprinos u razvoju i unapređenju infrastrukture Vojne akademije.

Rektor Univerziteta odbrane general-major Goran Radovanović uručio je priznanja najuspešnijima - najboljoj katedri, Katedri Naoružanja i opreme Kopnene vojske, najboljem nastavniku Zoranu Maksimoviću, najboljem nastavniku veština u Vojnoj akademiji potpukovniku Miloradu Petronijeviću, najboljem saradniku u Vojnoj akademiji majoru Mladenu Trikošu i najboljem nastavniku u Vojnoj gimnaziji Aleksandru Drageljeviću.

Takođe, nagrade su dobili i najbolji kadet u 140. klasi Vojne akademije Stefan Milićević, najuspešniji civilni student u Vojnoj akademiji Aleksa Ljubisavljević, učenica Vojne gimnazije Nikolina Božić i učenica Srednje stručne vojne škole Nataša Marković.

Na današnjoj svečanosti uručene su i zahvalnice ustanovama i pojedincima s kojima je Vojna akademija uspešno sarađivala u prethodnoj godini.

O Vojnim školama govorili su i najbolji kadet u 140. klasi Vojne akademije Stefan Milićević i učenica Srednje stručne vojne škole Nataša Marković. Kako je istakao Milićević, postoje tri razloga zbog kojih je odabrao vojni poziv.

PROČITAJTE JOŠ: Vulin:300 miliona za rekonstrukciju Vojne akademije

"Prvi je dečački san, odnosno ljubav prema vojnom pozivu, drugi je visoki kvalitet obrazovanja, a treći je porodična tradicija koju sam želeo da nastavim. Preporučio bih mladima da upišu vojne škole zbog kvalitetnog obrazovnog programa i stručnog kadra koje te škole nude i savetovao bih im da obuku uniformu i da služe Republici Srbiji i Vojsci Srbije kao što i ja služim sada", rekao je kadet Stefan Milićević.

Učenica Nataša Marković smatra da je vojni poziv veoma častan i to navodi kao glavni razlog za svoj izbor.

"Srednju stručnu vojnu školu sam upisala jer pruža vrhunsko obrazovanje. Smatram da za žene vojni poziv predstavlja veći izazov, ali sve se može kad se hoće, rekla je učenica srednje vojne škole.

U umetničnom delu programa ičestvovali su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Hor kadeta Vojne akademije, kadeti i učenici vojnih škola i članovi dramskih i muzičkih sekcija.