Pravosuđe: Dužina sporova prepolovljena

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

15. 03. 2019. u 20:16

Правосуђе: Дужина спорова преполовљена

Kuburovićeva najavila jačanje medijacije

Ministarka pravde i predsednik VKS predstavili godišnje rezultate rada sudova. Prvostepena suđenja traju prosečno 253 dana , a pre pet godina - 580

PROSEČNA dužina trajanja spora pred prvostepenim sudovima prošle godine bila 253 dana, a 2014. godine 580 dana, rekla je u petak ministarka pravde Nela Kuburović, na predstavljanju Godišnjeg izveštaja o radu sudova.

Preopterećenost sudova smanjilo je prebacivanje starih izvršnih predmeta na javne izvršitelje i ostavinskih rasprava na javne beležnike, istakla je ministarka, ali i dodala da će uslediti borba protiv zloupotreba. Takođe, pojedini sudovi ne delegiraju uopšte ostavine notarima, zbog čega će Ministarstvo reagovati. Kuburovićeva je najavila i jačanje medijacije. Lane su sudije samo 384 predmeta uputile na medijaciju, od čega je 110 rešeno sporazumno. Nasuprot tome, posebna odeljenja za borbu protiv korupcije pokazala su zavidne rezultate, pa je za manje od godinu dana doneto 300 osuđujućih pravosnažnih presuda.


PROČITAJTE JOŠ: Satanizacija Srba u Holivudu inspiracija za psihopate?

- Ove godine nas čeka početak ustavnih promena u oblasti pravosuđa i Nacionalna strategija za unapređenje rada sudstva. Do kraja godine zaživeće i sistem gde će moći da se prati ne samo rad sudova, već i svakog sudije.

Godišnji izveštaj o radu sudova je pokazao da je 68 sudija manje nego u 2017. godini rešilo više predmeta (2,07 miliona). U poslednje dve godine primljeno je čak 1,3 miliona novih slučajeva više od očekivanog, što je uticalo i na to da se broj nerešenih predmeta u sudećim materijama poveća.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kaznenu politiku sudova u Srbiji ocenio je kao solidnu, što pokazuju "prenatrpani zatvori" i više od 80 osuđenih na maksimalnih 40 godina zatvora. On je naglasio da direktnih pritisaka na pravosuđe nema, ali da postoje, kako tvrdi, perfidni.


PROČITAJTE JOŠ: Brnabić: Otvoreni podaci jačaju poverenje građana i privrede

SVE VIŠE MASOVNIH TUŽBI

U PORASTU je naročito broj masovnih sporova, među kojima dominiraju tužbe ratnih veterana zbog diskriminacije oko isplate ratnih dnevnica 1999. U pojedinim sudovima na jugu, kako je rekao Milojević, na kraju 2018. zabeleženo je po 15.000 - 40.000 tužbi protiv države.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije