Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za obrazovanje i kulturu Meri Rojs o razvoju saradnje i realizaciji projekata u oblasti kulture i obrazovanja.


Premijerka Brnabić je istakla da je ova poseta veoma važna jer je fokusirana na oblasti koje smatramo ključnim za celovitu transformaciju društva.


Srbija investira mnogo u reforme u oblasti kulture i obrazovanja, kazala je premijerka i dodala da je, pored intenziviranja političkog dijaloga na najvišem nivou sa SAD, za nas značajno i proširenje saradnje kroz konkretne projekte, naročito u oblastima koje su za Srbiju od prioritetnog značaja, kao što su obrazovanje, kultura, digitalizacija i IT sektor.


PROČITAJTE JOŠ: Brnabić: Otvoreni podaci jačaju poverenje građana i privrede


Ona je predložila intenziviranje rezidencijalnih programa za umetnike, kao i saradnju između domaćih i američkih institucija kulture.


Pomoćnica državnog sekretara SAD je ocenila da je dosadašnja dobra saradnja u oblasti kulture i obrazovanja veoma uspešna i da je dobra osnova za dalji razvoj i nove projekte.


Rojs je dodala da snažno promoviše i podstiče programe razmene i stipendiranja studenata i eksperata jer doprinose boljem međusobnom razumevanju, ukidanju stereotipa i stvaraju uslove za bolju komunikaciju.


Brnabić je ocenila da su za Srbiju investicije SAD-a veoma važne i upoznala je sagovornicu sa brojnim projektima u kulturi koji se realizuju u saradnji sa američkim partnerima.