BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper razgovarali su u Beogradu o vojno-vojnoj, vojno-obrazovnoj i vojno-medicinskoj saradnji, političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i u regionu i o vojnoj saradnji dve zemlje u narednom periodu.

Na sastanku, kojem je prisuštvovao i amnasador SAD Kajl Skot, rečeno je da vojno-vojna saradnja predstavlja jedan od mehanizama koji prednjače u razvoju i unapređenju međudržavnih odnosa Srbije i SAD.

Takođe, razmenjena su mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, a ministar Vulin istakao je doprinos SAD u misiji KFOR, te iskazao neslaganje s namerama da se smanji broj vojnika u KFOR, navodeći da bi to negativno uticalo na bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

PROČITAJTE JOŠ - Vulin: Vojska Srbije može da se nosi sa svim izazovima

Ministar odbrane istakao je zabrinutost zbog transformacije "Kosovskih snaga bezbednosti" u "Oružane snage Kosova", što, kako je rekao, predstavlja grubo kršenje svih dosadašnjih sporazuma i ima izrazito negativan uticaj na regionalnu stabilnost.

Vulin je potvrdio da Srbija ostaje čvrsto pri stavu da je potrebno striktno poštovati odredbe Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji KiM i jedini partner Vojsci Srbije, kao i da nedavni provokativni postupci predstavnika Prištine ne idu u prilog naporima za pronalaženje zajedničkog i održivog rešenja.

Na sastanku je apsotrofirana veoma uspešna saradnja koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju sa Nacionalnom gardom Ohaja u okviru Programa državnog partnerstva, uz nameru da se ona i dalje razvoja.

Lora Kuper takođe je istakla da je bilateralna vojna saradnja dve zemlje veoma razvijena, ali da treba pronalaziti nove oblasti saradnje koje bi bile od obostranog interesa.

Izkazala je zadovoljstvo zbog uspešno realizovane obuke, koja se na poligonima SAJ MUP RS realizovala od 18. februara do 14. marta 2019. godine, uz učešće pripadnika SAJ MUP RS, Vojske Srbije i specijalne jedinice "Foke" Oružanih snaga SAD.