POČAST nekadašnjem premijeru Zoranu Đinđiću, na šesnaestu godišnjicu njegovog ubistva, odali su i vlast i opozicija - u različito vreme i u nekoliko "kolona". Članovi Vlade položili su vence na mestu atentata, opozicionari su obišli njegov grob, a organizovane su i dve šetnje - jednu je predvodio LDP, a drugu DS i Savez za Srbiju kao deo protesta "1 od pet miliona".


PROČITAJTE JOŠ: 16 GODINA OD UBISTVA ĐINĐIĆA: Za Zorana dve šetnje i venci

Premijerka Ana Brnabić sa ministrima položila je venac na spomen-obeležje u dvorištu Vlade, gde je Đinđić ubijen metkom iz snajperske puške.

Brnabićeva je rekla da su ubistvom premijera pre 16 godina zaustavljene hrabre reforme u Srbiji:

- Nakon ubistva Đinđića nastupilo je vreme u kojem su političari pokazivali neverovatan stepen kukavičluka, bežanja od bavljenja teškim i nepopularnim temama, ogroman populizam.

Luka i Ružica Đinđić, Foto e-stock M. Rafailović

Ona je kazala da veruje da bi Đinđić danas sprovodio reforme kao i Vlada Srbije, i da sigurno ne bi bio sa Dverima.

Lider DS Zoran Lutovac, sa stranačkim kolegama, položio je venac i cveće na grob ubijenog premijera i poslao sasvim suprotnu poruku:

- Đinđić je pisao o Jugoslaviji kao nedovršenoj državi i učino sve da Srbija postane dovršena država. Nadam se da ćemo uspeti ono što demokrate nisu uspele početkom dvehiljaditih - da udruženi napravimo vladavinu prava, uređenu državu sa slobodnim medijima, slobodom za sve građane i normalnim, fer i poštenim izborima.

Lider LDP Čedomir Jovanović sa suprugom i partijskim saborcima

"Šetnju za Zorana" organizovala je i LDP. Počast Đinđiću odao je i njegov naslednik na mestu premijera Zoran Živković.

Foto: Tanjug / Premijerka Ana Brnabić