TRAGEDIJA U KRAGUJEVCU: Preminula porodilja, imala visokorizičnu trudnoću

M. L.

ponedeljak, 11. 03. 2019. u 12:58

ТРАГЕДИЈА У КРАГУЈЕВЦУ: Преминула породиља, имала високоризичну трудноћу

Klinički centar Kragujevac; Foto: M. Luković

Stručni nadzor u kliničkom centru Kragujevac. Kako saopštavaju iz iz te ustanove, porodilja je imala visokorizičnu trudnoću zbog urođene trombofilije
ZBOG smrti A. M., koja je nakon porođaja 2. marta preminula u Kliničkom centru u Kragujevcu (na slici), pokrenut je unutrašnji stručni nadzor, kako bi se utvrdile sve činjenice koje su dovele do ovog tragičnog događaja.

Kako saopštavaju iz Kliničkog centra, porodilja je imala visokorizičnu trudnoću zbog urođene trombofilije, sklonosti ka formiranju trombova. Više godina lečena je zbog bolesti štitaste žlezde, a imala je i povišen krvni pritisak u trudnoći.

- Odmah posle porođaja došlo je do komplikacija u vidu šoknog stanja, koje je praćeno diseminovanom intravaskularnom koagulacijom (DIK) - navode u saopštenju.


PROČITAJTE JOŠ: TUGA: Preminula porodilja Jovana Milenković iz Kruševca!

Dodaje se da takvo akutno stanje podrazumeva gubitak gotovo svih faktora koagulacije u vrlo kratkom periodu i da je smrtnost ogromna, preko 90 odsto.

- I pored učinjene pravovremene i opsežne reanimacije, kao i primene svih mera i lekova, nije bilo moguće da se izbegne smrtni ishod - navodi se u saopštenju iz Kliničkog centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Miso.Pec

11.03.2019. 17:43

Čisti javašluk u zdravstvu,ispitati slučaj,kazniti odgovorne kojih svakako ima da se slično nebi ponovilo.

Ivan

12.03.2019. 20:02

Ista doktorka, ..... , koja je poradjala Oliveru Veljic, ovo joj je treci smrtni slucaj u prethodne tri godine. Malo cudno, mora se priznati, i dalje radi na drzavnoj klinici, a nesmetano se bavi i privatnom praksom. Najlakse je reci da je trudnoca bila rizicna. Porodiliste je najvece leglo nepotizma, tu doktori ne znaju za etiku. Molim novinare da ispitaju i kakve formulare, trudnice u polusvesnom stanju, potpisuju po prijemu na odeljenje, a ne dobijaju kopiju istih.

Dora

25.03.2019. 17:24

A niko nije napisao da su ženu morali poroditi carski zbog bolesti, a da doktori ipak to nisu uradili, vec cu je nateradi da se porodi prirodnim putem, nakon čega je zena preminula..