U Gračanici predstava za decu „Budi to što jesi“

D.Zečević

nedelja, 10. 03. 2019. u 12:58

У Грачаници представа за децу „Буди то што јеси“

Arno Gujon - Foto: N. Fifić

U okviru projekta „Arno Gujon radost u svakoj školi na KiM“
Gračanica - Glumci Dečijeg pozorišta „Janićije Popović“, sekcije Doma kulture u Gračanici  izveli su  u Orahovcu i Velikoj Hoči lutkarsku predstavu „Budi to što jesi“, a nastup mladih glumaca iz Gračanice je održan u okviru projekta „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“.

Naime, pojekat „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“ pokrenulo je Dečije pozorište „Janićije Popović“ u saradnji sa glumcima i rediteljem Dečijeg pozoršta iz Subotice, a uz pomoć i podršku Francuske humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ Arnoa Gujona.

Pročitajte još: APARATI ZA GRAČANICU I PASJANE: Donacija humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ dvema ustanovama na Kosmetu

- Predstava nastala po motivima priče Florijana Zdenjeka,u adaptaciji i režiji Boška Boškova, izazvla je prvu radost i oduševljenje kod dece iz Orahovca i Velike Hoče koja su se okupila kraj improvizovane scene ispred škole „Dositej Obradović“ u Orahovcu i „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči – ističu iz gračaničkog Doma kulture, dok se mladim glumcima iz Gračanice na sjajnoj izvedbi zahvalila Olivera Radić, nastavnik srpskog jezika iz Orahovca istakavši da je zadovoljna kako su deca u Orahovcu i Velikoj Hoči reagovali na predstavu koje nemaju često prilike da gledaju.

-Živimo u potpunoj izolaciji, gde od loših vesti, koji svakog dana stižu do nas, o kulturi retko da ko i govori. Po reakciji dece moglo se zaključiti da su željni ovakvih događaja i da je predstava odlično prihvaćena. Mali psić Glista sinonim je i za nas koji smo preostali da živimo ovde, iako u malom broju naizgled mali i nejaki, treba da budemo to što jesmo i da se time ponosimo - rekla je Radićeva.

Inače, projekat  „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“ će biti realizovan u  okviru turneja na Kosovu i Metohiji kao i organizovanja prve radionice lutkarstva u Gračnici i postavljanje Lutkarske predstave.

Pročitajte još: Arno Gujon: Prvi put praznike ne provodim na KiM

- Osnovni cilj projekta je približavanje lutkarske pozorišne umetnosti deci i mladima kroz izvođenje lutkarske predstave, objašnjavanje osnovnih postupaka i principa rada na lutkarskoj predstavi a krajnji cilj je da polaznici steknu veštine scenariste, lutkara i nauče kako animirati lutku-ističu iz Doma kulture u Gračanici i dodaju da će Fondacija „Solidarnost za Kosovo“ finansirati i izgradnju radionice, depoa za inventar pozorišta i smeštaj  rekvizita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije