Bojić: U drugoj polovini aprila počinju radovi Dedinja 2

Tanjug

četvrtak, 07. 03. 2019. u 13:55

Бојић: У другој половини априла почињу радови Дедиња 2

Milovan Bojić na druženju sa veteranima FK Crvena zvezda
Foto: Tanjug

Izgradnja nove zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" počeće u drugoj polovini aprila, najavio je u četvrtak direktor Milovan Bojić
Izgradnja nove zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" počeće u drugoj polovini aprila, najavio je u četvrtak direktor Milovan Bojić.

Bojić je, na druženju sa veteranskom sekcijom FK Crvena zvezda u Institutu "Dedinje", poručio da će krajem sledećeg meseca započeti radovi.

"U drugoj polovini aprila počinjemo radove na izgradnji "Dedinja 2". Dva Instituta biće povezani povezani funkcionalno. Srbija će za najviše godinu i po dana dobiti nacionalni Institut za srce i krvne puteve, koji će raditi ono što niko ne radi u našoj medicini. Moći ćemo kvalitetno da pomognemo Srbiji i celoj regionu", rekao je Bojić.

Prema njegovim rečima, biće renovirano i "Dedinje", bez obzira što je jedno od najčistijih u Evropi.

"U ovako uskom prostoru sve što radimo je kao da smo vanzemaljci. Neverovatno je koliko smo rešili ljudskih sudbina. Po broju urađenih operacija, više nego svi centri zajedno u zemlji, dužini ležanja i oceni pacijenata mi smo između šestog i sedmog mesta u Evropi", naveo je Bojić.

Pročitajte još - Grudnu aortu "popravljaju" jednim zahvatom


On je ispričao i da je još, tokom 1995. godine hteo da se izgradi "Dedinje 2", ali je dodao da to tada i nije bilo baš pravo vreme, jer su Srbiji bile nametnute sankcije.

"Srbija je i danas u vrhu po umiranju od bolesti srca i krvnih sudova. Tada sam podneo zahtev nadogradi "Dedinje 2", ali je Vlada Srbije odbila predlog zbog živih lomova unutar zdrvstvenog sistama. Ipak, nisam se mirio sa time, rekao sam da želim da uradim transplataciju jetre, srca i pankreasa, pa su mi pretili da će me isključiti iz lekarske profesije", rekao je.

Objasnio je da je pre školovanja svojim timom u Nemačkoj i SAD anatomiju jestre i srca učio na svinjama.

Bojić je otkrio je čak bespravno širio Institut i da je zbog toga morao da objašnjava državnim zvaničnicima situaciju.

"Dve godine kasnije (1997. prim. aut) dobili smo građevinsku parcelu i još tada sam sam iskopao rupu i dao joj ime Bojićeva rupa. Sudbina je htela da se vratim kod nje i započnemo gradnju", zaključio je Bojić.

"Dedinje 2" prostiraće se na skoro 15.000 kvadratnih metara,a procenjena vrednost radova je 18,9 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije