UPRKOS PROTIVLjENjU SPC: Srbi sele i pokojnike sa Kosova

D. ZEČEVIĆ

četvrtak, 07. 03. 2019. u 09:02

УПРКОС ПРОТИВЉЕЊУ СПЦ: Срби селе и покојнике са Косова

Večnu kuću najmilijih u Đakovici mogu da posete samo na zadušnice Foto D. Dozet

Srbi raseljeni iz Južne pokrajine sve češće odlučuju da ekshumiraju posmrtne ostatke svojih rođaka. Više desetina pokojnika godišnje bude premešteno na groblja u centralnoj Srbiji

POSMRTNI ostaci mladića (27) iz Prizrena, preminulog marta 1999. godine, nedavno su na zahtev njegovih roditelja ekshumirani sa prizrenskog groblja i preneti u centralnu Srbiju. Ovaj slučaj samo je poslednji u višegodišnjoj tihoj selidbi pokojnika iz pokrajine na groblja preko administrativne linije.

Pročitajte još - NATO NA USKRS 1999.KRENUO U KOPNENU OFANZIVU NA SRBIJU: Dobili su po prstima i više im to nije palo na pamet!

Problem prenosa posmrtnih ostataka Srba sahranjenih na grobljima na KiM, međutim, aktuelizovano je kada je, tokom poslednjih zadušnica, na pravoslavnom groblju u Prištini uočeno više praznih grobnih mesta.

Pročitajte još - Posledice NATO bombi ispituju dva državna tela

- Prenos posmrtnih ostataka počeo je odmah po dolasku međunarodne zajednice u pokrajinu 1999. godine. Albanci su istog trenutka počeli da ruše i uništavaju srpska groblja i nadgrobne spomenike. Bilo je slučajeva da su na pojedinim grobljima vadili čak i kosti preminulih - kažu dobri poznavaoci kosmetskih prilika upoznati sa situacijom na terenu.

Selidba pokojnika počela je tiho, u krugovima porodica koje su bile primorane da napuste Kosmet, ne želevši da kosti najmilijih ostave na milost i nemilost lokalnim Albancima. Pojedine familije, izbegle u centralnu Srbiju, vraćale su se i posle nekoliko godina na Kosmet kako bi organizovale transport posmrtnih ostataka srodnika na groblja u gradovima gde su se naselili i skućili.

PRENOS OKO 1.000 EVRA OSIM izvoda iz matične knjige, ovlašćenja kod notara potpisanog od strane rodbine koja želi prenos posmrtnih ostataka i zakupljenog grobnog mesta u centralnoj Srbiji, za ekshumaciju je potrebno i rešenje opštine, odnosno sanitarne inspekcije, na čijem se području nalazi grobno mesto. Često se zahteva tzv. sprovodni list, posebno ukoliko se sanduk sa telom pokojnika prenosi u Crnu Goru. Cene se zavisno od relacija na kojima se nalaze groblja kreću od 1.000 do 2.000 evra, a nedavni slučaj prenosa posmrtnih ostataka od Prizrena do Mladenovca koštao je 1.200 evra.

Vlasnik prodavnice pogrebne opreme Z. R. iz Kosovske Mitrovice već gotovo dvadeset godina obavlja usluge ekshumacije i prenosa posmrtnih ostataka sa Kosmeta u centralnu Srbiju i Crnu Goru.

- Uglavnom deca prenose tela roditelja, posebno u slučaju kada je jedan od roditelja upokojen na Kosmetu, a drugi u centralnoj Srbiji, gde je porodica izbegla - priča naš sagovornik koji ne želi da njegov identitet bude objavljen. - Posebno su potresni zahtevi roditelja koji žele da presele posmrtne ostatke svoje dece.

Tačan broj pokojnika preseljenih iz Pokrajine u centralnu Srbiju je nepoznat, a ne postoji čak ni nezvanična procena. Vlasnik radnje pogrebne opreme iz Kosovske Mitrovice - sagovornik "Novosti", uz kolegu iz Gračanice, gotovo je jedini koji pruža usluge transporta pokojnika, ima svoju procenu.

- Koliko znam, godišnje bude po nekoliko desetina ovakvih zahteva - navodi on.

Preseljenju pokojnika glasno se, međutim, usprotivila Srpska pravoslavna crkva.

Na poslednjim zadušnicama prištinski paroh Saša Mitrović upozorio je vernike da sve masovnije ekshumacije pokojnika i njihov prenos u centralanu Srbiju nisu u duhu pravoslavlja. On je Srbe sa Kosmeta pozvao da to ne čine, jer je, kako je naglasio, "želja pokojnika da počivaju tamo gde su preminuli", a posebno što je reč o "svetoj kosovskoj zemlji".

Roditelji traže ekshumaciju tela svog sina


SPOMENIKE RUŠE, PA PODIŽU SVOJE

NAŠA groblja dokaz su našeg postojanja na Kosovu i Metohiji - smatraju Srbi iz južne pokrajine. Oni podsećaju da su relativno skoro toga postali svesni i Albanci. Oni do 1999. godine najčešće nisu podizali spomenike svojim pokojnicima, već su srodnike sahranjivali samo uz simbolične oznake. Poslednjih godina, međutim, počeli su da prave glamurozne spomenike. Ova pojava se tumači označavanjem teritorije i stvaranjem kontinuiteta, dok su srpska groblja redovno na meti uništitelja. Postoje i nezvanična saznanja da monopol za nabavku materijala za izgradnju nadgrobnih spomenika na KiM drži jedna američka kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

keja

07.03.2019. 09:12

Baš ste vi Srbi čudan narod, kada se samo sjetim što ste sve mogli dobiti Ugovorom Z-4...Niste htjeli već ste izabrali biti svoj na svome u Srbiji...

Emona

07.03.2019. 09:16

To je užasno. Sjećam se kad su Srbi, nakon Dejtona, vadili kosti iz grobalja i nosili ih u srpski dio. To su tako ružne scene da ostanu u sjećanju čitav život.

Prellee

07.03.2019. 09:19

Otrovati sredinu za buduće generacije. Zločin protiv zdravlja! Srbi nikad nisu ratovali protiv Amerikanaca, spašavali US pilote u WWII od Nacista, Amerikanci to zaboravili i vratili zahvalnost sa bombama. Velika greška! Nesreća za Srbe a i za US. Šta su nam dobro donijeli, i oni i oni kojima su državu dali.Mrtvim ne daju MIRA i skrvnare grobove. Užas i jad ! Ništa propast ove Imperine ne može zaustaviti, za to bombe nisu potrebne. Kazna sama dolazi, lagano i bez pomoći Boga.

uhapsite semafor

07.03.2019. 11:52

@Prellee - otrovao ko bre?milosevic i ovi danasnji su uzrok svemu ovome!ej bre koliko je komunistckonacisticka vlast u srbiji (i dan danas) pa nije cudo kako se svi odnose ka nama!jos nesto u vezi groblja ima na hi;jade i hiljade srpskih grobova na kosovu koje niko ne odrzava pobegli prodali imovinu i zapalili za smederevo beograd a posle kazu evo kako nam ruse groblje!

Zoketa

07.03.2019. 12:08

@Rigoleto - Nema sta, nazovi komentar ti je potpuno u skladu sa imenom kojim si se potpisao...

драгана

07.03.2019. 13:20

@Rigoleto - U pravu ste.Lako hw pevati pesme u Beogradu i.Šumadiji,u Parizu i Beču.Srpstvo se živi ovde.

Čika Velja

07.03.2019. 09:36

Sto bi bilo lepo kad bi neko znao da snimi kratki film,a u glavnoj ulozi srpske kosti i šiptari! Pa onako da se vidi kako ruse slomenike i rasipaju te iste kosti!? Mozda bi tad nekom i bilo jasno da su pregovori i dogovori sa takvim ne ljudima potpuno besmisleni!!!

Расен

07.03.2019. 09:46

Упркос противљењу Папиних и Бајденових послушника. Тако да се и одштампа посебно издање црквеног календара за Косово у коме би се изоставиле задушнице. Молитвама св Саве и свих мученички пострадалих Срба за вјеру Православну да се свима тамо њима лажиархијерејима и лажијерејима утре сваки траг и помен пред Богом и народом. Амин Боже!!!

Marko Petrovic

07.03.2019. 10:00

"Na poslednjim zadušnicama prištinski paroh Saša Mitrović upozorio je vernike da sve masovnije ekshumacije pokojnika i njihov prenos u centralanu Srbiju nisu u duhu pravoslavlja. On je Srbe sa Kosmeta pozvao da to ne čine, jer je, kako je naglasio, "želja pokojnika da počivaju tamo gde su preminuli", a posebno što je reč o "svetoj kosovskoj zemlji". " Ovo je stavo paroha a ne SPC. Tom logikom mi mogli reci da je stav SPC da podrzava pedofiliju jer je pojedini svestenici praktikuju.

драгана

07.03.2019. 13:15

@Marko Petrovic - Jasno je,Petroviću,da u školi niste učili logiku i da niste sposobni da iz dve premise izvedete zaključak.Osim, što ovom izjavom pokazujete da niste pošten čovek i ne volite svoju crkvu, pa time ni svoj narod.

драгана

07.03.2019. 13:18

@radnik elektrodistribucije - Ako nam budu pomagali Đilas i Sergej Trifunović...Neka ,hvala.

KORENI

07.03.2019. 10:14

ne razumem zašto spc apeluje kada nam je prošli prvi među jednakima sa svojom željom da bude sahranjen u krugu dvojke umesto na svetom kosovu sve rekao o kosovu baš kao I sadašnji koji stoluje u krugu dvojke jeste da je nocni život bolji u beogradu ali morao bi biti na kosovu jer kada dolaze strane delegacije one bi isle da ga posete na Kosovo I tako bi dali do znanja da je naše baš kao što spc cuti o skuppoci decije odece I lekova tu ne diže glas a u svakoj poslanici kažu da se namnožimo I obno

Vesna

07.03.2019. 10:15

Srbi ovo ne bi trebali da rade ! I ja sam o tome razmisljala 1999 godine ali sam uprkos svemu ipak odlucila da posmrtni ostafi mojih roditelja ostanu na Kosovu ! Oni mogu unistavati spomenike ali ne i cinjenicu da tu pocivaju Srbi / pravoslavci kao dokaz naseg postojanja na tim prostorima !

драгана

07.03.2019. 13:11

@Vesna - Bravo, Vesna.Lepo je što ste ovo napisali. I hvala u ime svih hrabrih i nesebičnih Srba,koji vole svoj narod i svoju zemlju više od para i povlastica.

Брат

07.03.2019. 10:24

Kad nas predsednik govori da nam je pozicija vema slaba ili nikakva u pregovorima sa Pristinom ? Sta drug i ocekivati.

не можеш побећи од себе

07.03.2019. 10:32

Срби су раслабљен, искварен народ. Бар споменици не могу бити повређени као људи, иако могу бити оштећени. Где је свест тим људима о сопственом завичају, земљи, истрајности, одбрани својег? Да су други тако кукавички носили са собом све трагове свог постојања, никада ништа не би урадили за себе, своју државу и своје потомке, никада се не би вратили на своје. Држава би требало да забрани ово, ово је катастрофа. Не би ме чудило да власти ово из политичких разлога чак и подржавају испод жита.

liverpool

07.03.2019. 12:10

@не можеш побећи од себе - A jel` od tvoje familije lezi neko na kosovskom groblju? De se malo saberi i dobro razmisli kako bi se ti osecao da dodjes na zadusnice a grob tvojih najblizih, oskrnavljen, srusen, unisten... E onda bi te ja pitao, sta mislis, da li da ih ostavis ili da ih ipak preneses?

драгана

07.03.2019. 13:09

@не можеш побећи од себе - Tačno.Srbi sami pomažu falsifikovanje istorije.

Hercegov Grad

07.03.2019. 11:06

Lako je preatavnicima SPC oni se voze poslednjim mideluma mercedesa, a narod jad i beda!

драгана

07.03.2019. 13:04

@Hercegov Grad - Gde je povezanost problema iznetog u tekstu i voznog parka članova SPC?

Деки

07.03.2019. 11:17

Ово је велики успех политике Александра Вучића! Ово је будућност Србије у његовој визији, а главно тек следи.

Vesna

07.03.2019. 12:14

@Деки - Kakve veze ima Vuciceva politika sa ovim ? Spomenik mom ocu srusen je jos 1999 godine kada je vecina spomenika na pravoslavnim frobljima i unistena, pojedini Srbi su jos tada pocelu eshumaciju svojih bliznjih, bilo ko da je bio na vlasti eshumacije su bile aktuelne kod pojedinih porodica ! Sta su radili predstavnici Srba pocev od koalicije Povratak pa do danasnje Srpske liste, koji su deo kosovskih institucija da makar sacuvaju ta groblja od vandala ?!

драгана

07.03.2019. 13:08

@Деки - Da niste malo zaslepljeni,Deki?Zbog čega bi Vučić bio odgovoran za sve dosadašnje politike?Kada su Srbi prodavali imanja na Kosovu za dobre milione maraka, jesu li Vučića pitali?Jesu li Srbiji uplatili porez?Uvek je neko drugi kriv.

КиМ

07.03.2019. 12:21

Рече Расен који живи у Београду или околини! Наша Црква на КиМ нас је одржала, било ти мило или не!

Jovo Caruga

07.03.2019. 12:39

Premestanje groba je zlocin protiv umrlih i remetcenje vecnog mira. Ja sam izuzetno protiv toga da se babovima i dedovima preseljavaju koske...

A nije zločin

08.03.2019. 07:04

@Jovo Caruga - rušenje spomenika i zatiranje grobova što i vi Rvati rado činite... e, zato sam i ja moje preselio.

Абердар

07.03.2019. 12:44

Српска православна црква је у праву али с друге стране треба разумети и те људе.У нашој култури је веома изражен култ мртвих,поштовање упокојених рођака па сама чињеница да се гробови не могу редовно обилазити као и стални страх да ће бити оскрнављени утичу на намеру да се кости пренесу са Косова у ново место боравка.

Чикириз

07.03.2019. 12:58

Кад год се помене Српска православна црква увек се по правилу јаве острашћени мрзитељи цркве, свештенства и вере уопште! И увек се то испољавање нетрпељивости и мржње заснива на једим те истим шаблонима. Запрепашћујућа је то појава међу Србима! Свако има право да буде атеиста ( то је ствар личног схватања и избора али зашто мрзети нешто у шта искуствено и емотивно не учествујеш ?!