RAT OKO FOTELJA I NOVCA? Reporter Novosti sa sukobljenima, posle tuče u Jevrejskoj opštini

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

02. 03. 2019. u 12:02

Incident se dogodio u noći između 27. i 28. februara, istog dana kada je istekao rok za podnošenje prijava za vraćanje imovine Popović: Tražimo finansijsku policiju. Izrael: Zvali me fašistom

РАТ ОКО ФОТЕЉА И НОВЦА? Репортер Новости са сукобљенима, после туче у Јеврејској општини

Foto K. Mihajlović Brane Popović

IZVINJAVAM se prijateljima, Beograđanima, svojoj porodici i članovima jevrejske zajednice zato što sam neprimereno reagovao na verbalno nasilje i spreman sam da snosim posledice. Isprovocirale su me uvrede koje sam doživeo od mladića koji me je nazvao "fašistom" i psovao mi roditelje, posebno majku. Pola moje porodice ubijeno je u Holokaustu - rekao je za "Novosti" Avram Izrael posle tuče sa mladićem koji pripada drugoj struji, u hodniku zgrade Jevrejske opštine Beograd (JOB), u Ulici kralja Petra.

Incident se dogodio u noći između 27. i 28. februara, istog dana kada je istekao rok za podnošenje prijava za vraćanje imovine po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta. Zajedno sa snimkom sukoba, na društvenim mrežama su osvanuli komentari da je imovina vraćena po ovom zakonu razlog za svađu. Sukobljene strane optužuju jedna drugu za netransparentno trošenje milionskih iznosa. Na jednoj strani našli su se rabin Isak Asiel i Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština. Na drugoj su Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd, i Avram Izrael, potpredsednik.

Prošle godine prvo je održana vanredna skupština, na kojoj je smenjen Sabadoš, koji je tu smenu proglasio nelegalnom, a sud će odlučiti da li je predsednik on ili novoizabrani Igor Ginsberg. U decembru je održana druga vanredna skupština, ovoga puta za JOB, na kojoj su okupljeni proglasili smenu Danila Medića i izbor Dubravka Vlajića za predsednika. Ni posle dva meseca, Vlajić nije upisan u Registar crkava i verskih zajednica.

Situacija je kulminirala kada su Vlajićeve pristalice zauzele prostorije JOB i zabranile Medićevom rukovodstvu da uđe. Avram Izrael tvrdi i da su zalepili žvake u ključaonice sinagoge, da ne mogu ni tu da uđu.


Avram Izrael

- Neovlašćen upad, prevarom i na silu, i blokiranje ulaza u naše prostorije prate iznošenje podataka o članstvu, zloupotreba pečata i memoranduma, preuzimanje servera i ometanje elektronskih komunikacija kancelarije Opštine. Na proširenoj sednici Veća, Izvršnog i Nadzornog odbora JOB, održanoj u zgradi sinagoge, odlučeno je da ćemo preduzeti sva legalna sredstva - stoji u saopštenju JOB na čelu sa Medićem. Održavanje Vanredne izborne skupštine sa 3. pomereno je za 17. mart.

Jevrejska opština Beograd

Brane Popović, član drugog rukovodstva JOB, koje se trenutno nalazi u zgradi JOB, objašnjava razloge "upada":

- Da bismo izbegli svađe i tuču 3. februara, privremeno izabrano rukovodstvo legitimno je ušlo u prostorije, prethodno prijavivši ulazak policiji - kaže Popović.

SUMNJA NA PRONEVERU

- NAŽALOST, jeste sve u parama. Članstvo se pobunilo jer ne znamo gde ide novac dobijen po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta. Tražimo da finansijska policija preispita poslovanje od oktobra 2017. - naglašava Popović.

I Medićevo rukovodstvo iznelo je nedavno slične optužbe na račun Sabadoša, a moglo se čuti i da su uskraćene pare onima koji su preživeli Holokaust.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije