Smena direktora Doma za ometene u razvoju posle smrti štićenika

D. ZEČEVIĆ

utorak, 26. 02. 2019. u 20:42

Смена директора Дома за ометене у развоју после смрти штићеника

Dom u Trbunju kod Blaca Foto D. Zečević

Ni posle gotovo nedelju dana ne stišava se bura oko događaja u ovoj ustanovi kod Blaca iz koje je mladić S. Đ. (25) sa hematomima i hipotermijom dovezen u prokupaču bolnicu, gde je i preminuo

NAKON inspekcijskih nalaza kojima je, prema navodima, predstavnika Ministarstva rada, ustanovljen niz nepravilnosti u radu Doma za osobe ometene u razvoju u Trbunju kod Blaca, smenjen je dosadašnji direktor ove ustanove Srđan Aničić. Na mesto v. d. direktora imenovana je dr Dragijana Tijanić, zaposlena kao psihijatar u ovom domu.

Pročitajte još:RODITELjI MLADIĆA KOJI JE PREMINUO U DOMU ZA OMETENE U RAZVOJU: Drhtao je kao da je svu noć proveo napolju

Ni posle gotovo nedelju dana ne stišava se bura oko događaja u ovoj ustanovi iz koje je mladić S. Đ. (25) sa hematomima i hipotermijom dovezen u prokupaču bolnicu, gde je i preminuo. Prema rečima direktorke Opšte bolnice u Prokuplju dr Snježane Arsić, mladić je stigao u teškom stanju pa nije bilo šanse za reanimaciju.

Na telu mladića bile su vidljive modrice, ali će nalaz obdukcije pokazati uzrok smrti ovog stanara doma, gde su za poslednjih mesec dana preminula još dva starija korisnika. Iako su navodi mrtvozornika ukazali da je u prethodna dva slučaja reč o prirodnoj smrti, identični simptomi izazvali su spekulacije da su bolesti izazvane neadekvatnim uslovima, pre svega hladnoćom. Uslovi u ovom domu postali su predmet istrage.


Pročitajte još:Teško povređen štićenik u Domu za starije ometene u razvoju


- Čekamo rezultate obdukcije, proveravamo video-nadzor, a angažovaćemo i zdravstvenog inspektora - ističe za naš list Mikica Milenković, viši javni tužilac iz Prokuplja.

Predstavnici Ministarstva rada saopštili su da je inspekcija i pre nesreće utvrdila niz nepravilnosti u Domu i naložila da se one otklone, što direktor nije uradio.

Dosadašnji direktor potvrdio je u utorak novinarima da je dobio rešenje o smeni, kao i da "dok ne stignu rezultati obdukcije nema razgovora.


NEHUMANI USLOVI

ULAZAK novinarima u ustanovu nije dozvoljen, osim do kancelarije direktora, ali smo čuli brojne spekulacije o lošim uslovima. Prvi sused doma, Milan Radojević (43) tvrdi da su uslovi za boravak štićenika nehumani, da su korisnici primoravani da se bave fizičkim poslovima, kao i da se povremeno čuju jauci štićenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zmago

26.02.2019. 21:45

Daleko smo mi od evropskog puta ,da nepominjem Evropu.Sramota je za drzavu i politicare da se ovako nesto dogodi .

Konstantin

01.03.2019. 13:05

@Zmago - molim novinare da ne prestanu da pišu o ovom slučaju. dok stigne izveštaj o obdukciji (za mesec dana!) zaboraviće se sta se desilo. može se pretpostaviti da su i prethodne dve smrti štićenika bile rezultat loših uslova boravka. ovakve ustanove ne bi trebalo da se nalaze izvan gradova gde nije moguća svakodnevna kontrola, a kontrole inspekcije bi morale da budu češće i bez najave.