RAČUN fabrike obuće "Led tri doo" u novembru je blokiran, a već početkom decembra je prodata izvesnom Dejanu Paljeviću. Na taj način je oko 170 zaposlenih ostalo bez posla, a osam porodilja zvanično nije izgubilo radnu knjižicu, ali su ostale bez novčane naknade, kaže Čila Balint, jedna od oštećenih.

Ona objašnjava da je direktor "Leda" bio Siniša Ćurčić, a posle prodaje Paljeviću, sedište je iz Kule prebačeno u Beograd.

- Poslednja naknada za porodiljsko bolovanje isplaćena je još u avgustu prošle godine - kaže naša sagovornica. - Tada počinje agonija. Obraćale smo se za pomoć na više strana, ali uglavnom bezuspešno.

Na listi onih kojima su zaposlene pisale su opština Sombor, tamošnja inspekcija rada, a po preseljenju firme u Beograd obratile su se opet inspekciji rada i Opštini Čukarica. Opštinska vlast u Kuli ih je obavestila da pošto je firma u blokadi same moraju da rešavaju svoj problem i to tako što će se obratiti novom direktoru "Leda".

PROČITAJTE I:Isti pogon, druga firma

- Više puta pokušavale smo da stupimo u kontakt sa novim direktorom, ali nam to nije pošlo za rukom - kaže Čila Balint. - Stari direktor nam je ostao dužan zarade od septembra, a novog nikako ne možemo da pronađemo. U međuvremenu je "Led" opet dobio novog direktora i sada je to Nenad Stanimirov.

Radnice su uspele nekako da razgovaraju sa njim i, kako kažu, shvatile da se on bavi kupovinom propalih firmi i na osnovu toga pronašle kontakt na "Kupujem prodajem" oglasima.

- U početku je obećavao da će nam pomoći i da će nam isplatiti zaostale zarade - kažu radnice. - Pošto je firma u blokadi od njega bi nam trebalo samo da dobijemo potpis na određena dokumenta. Međutim, kada smo mu tražile adresu na koju da mu pošaljemo dokumenta prestao je da nam se javlja.

Depositphotos

Zdravstvene knjižice zaposlenih nisu overene, jer nisu plaćeni doprinosi, a dve radnice kojima je bolovanje isteklo nema ko da odjavi kako bi se prijavile na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Na taj način uskraćeno im je pravo na novčanu naknadu sa tržišta rada.

Direktori "Led-a", bivši i sadašnji, u ponedeljak nisu odgovarali na pozive naše redakcije.


RADNICI TUŽILI FABRIKU

Problemi u ovoj fabrici postojali su i pre blokade računa i prodaje. Radnici su, kako su "Novosti" već pisale, svojevremeno zbog kašnjenja zarada prekinuli proizvodnju obuće. Za tri zaostale zarade podneli su tužbu, kao i za šest dohodaka i doprinose iz 2010. godine. Sud je presudio u njihovu korist, ali pare nisu dobili, a svakom od radnika se sa kamatama, tada dugovalo oko 290.000 dinara.