Dr Petar Dragić: Odbio sam ponude iz sveta, ostajem u mojoj Srbiji

Jovanka SIMIĆ

25. 02. 2019. u 14:02

Dr Petar Dragić, pionir u lečenju vena laserom, stekao međunarodni ugled, ali neće da napusti domovinu

Др Петар Драгић: Одбио сам понуде из света, остајем у мојој Србији

Prof. Robert Kasuo Mijaka uručuje priznanje dr Dragiću (desno) Foto Privatna arhiva

NA svečanosti u Brazilu, u prisustvu najuspešnijih hirurga sveta, dr Petar Dragić (49), pionir laserskih operacija vena i kapilara, primio je ovih dana visoko priznanje iz ruku profesora Roberta Kasuo Mijake, predsednika Internacionalnog kongresa flebologije, ali nije prihvatio i ponudu da se preseli u tu zemlju, prestonicu estetske hirurgije. Naš lekar smatra da je moguće postati i opstati ekspert svetskog glasa i u Srbiji.

Dr Dragić, usko specijalizovani hirurg iz oblasti venske problematike i estetike, prvi u Evropi uveo je laser u operativno lečenje proširenih vena. Prvu operaciju te vrste u Srbiji uradio je 2007. godine u Novom Sadu, a potom i u Beogradu.

- Mi smo prvu lasersku operaciju vena uradili pre Nemaca i nekih drugih razvijenih zemalja sveta, gde je veliki broj pacijenata, posle revolucije koju je laser izazvao u nekim drugim oblastima medicine, jedva dočekao da se taj izum počne primenjivati i u venologiji - kaže dr Dragić za "Novosti".

Od tada je sa svojim timom uradio na hiljade operacija u našoj zemlji i u inostranstvu i to ogromno iskustvo svrstalo je dr Dragića među najcenjenije stručnjake u toj grani medicine u svetu. Zbog velikog broja pacijenata u našem regionu, osim u Novom Sadu i Beogradu, otvorio je privatnu praksu i u Banjaluci i Podgorici.

Barem jednom mesečno putuje u inostranstvo da kao gostujući hirurg operiše i ujedno obuči mlađe kolege u ovoj disciplini.

BARIJERA IZ HRVATSKE POŠTO su Novi Sad i Beograd postali centri venske hirurgije, uporedo je podstaknut i razvoj medicinskog turizma. Mnogo pacijenata iz našeg regiona obraća se dr Dragiću, a među njima su i pacijenti iz Hrvatske. Oni, veli naš sagovornik, zbog aktuelne političke klime u dolasku moraju da savladaju socijalnu barijeru u sebi. Njihova predubeđenja nestaju po završetku operacije i vraćaju se kući oduševljeni.

Bolest vena je vrlo zastupljena, ima genetsko poreklo. Dve trećine populacije (70 odsto žena) u svetu i kod nas muči taj zdravstveni problem, koji je u početku estetskog karaktera, a u kasnijim fazama prelazi u komplikovaniju fazu - bolovi u nogama, otežano kretanje, promena kože u predelu potkolenica, stvaranje tromboza.

Operacija laserom koju je osmislio dr Dragić bezbolna je, traje samo pola sata, ne ostavlja nikakve ožiljke i pacijent odmah posle toga ide kući.

Profesionalni put dr Dragića nije bio ni lak ni jednostavan. Počeo je u rodnom Somboru, studirao u Novom Sadu, specijalizaciju dobio u Nemačkoj, u vreme kada je naša zemlja posrtala pod sankcijama.

- U tim specifičnim okolnostima nisam ni sanjao tada da ću ikada moći ravnopravno da razgovaram sa nekim nemačkim kolegama, a kamoli da ih u nekoj oblasti prestignem - sasvim iskreno priznaje dr Dragić, koji je posle specijalizacije deset godina iskustvo sticao u Institutu u Sremskoj Kamenici.

Dr Petar Dragić obavlja lasersku intervenciju


Potom je odlučio da formira svoj tim, otvori privatnu ordinaciju i posveti se unapređenju lečenja vena. Ubrzo su Nemci, mada proizvođači medicinskih lasera, počeli da mu šalju lekare na obuku i pozvali ga da kod njih operiše. Usledili su pozivi iz Japana, Rusije, Brazila, bivših zemalja SSSR-a...

- Zahvaljujući medicini do sada sam već proputovao sve zemlje sveta i svugde bio rado primljen. Ali, nigde nije tako lepo živeti kao u svojoj zemlji, među svojim narodom. Zato savetujem mladim kolegama da se usavršavaju u inostranstvu, ali da se vrate u Srbiju, da im njihova zemlja bude najvažnija i uvek u srcu - poručuje dr Dragić, koji u svojoj oblasti priprema i naslednike.

Među njima je i njegov sin Simeon (22), sada student Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

ZAHVALNE ŽENE CELOG SVETA

DOKTOR Dragić i njegov tim saradnika nastavili su istraživanja i načinili još jedan revolucionarni korak - laserom su pronašli put do lečenja najosetljivijih i najtananijih delova, do kapilara. A to je, kaže ovaj stručnjak, kao da ste otkrili još jednu planetu u Sunčevom sistemu.

- Žena je estetsko biće, noge su jedan od najznačajnijih atributa njene lepote, ali mrežice kapilara koje se posle trudnoće ili "stajaćih" poslova pojave poljuljaju ženino samopouzdanje pa ona počinje češće da oblači pantalone nego suknje. Našli smo način da ženama vratimo samopouzdanje - objašnjava, istovremeno iz stručnog i iz muškog ugla, dr Dragić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ceca

25.02.2019. 14:32

Bravo Srbine! Jos kada bi se drzava pobrinula o takvim ljudima gde bi nam bio kraj!

Марсовац

25.02.2019. 16:21

Хвала за изврстан савет младима , моје поштовање .

miroslav Ilic

26.02.2019. 18:49

Doktor ima svoju praksu I njemu ne treba inostransvo, on dobro zaradjuje I u Srbiju, kad bi doslo malo bolje vreme da I drugi tako mogu bilo bi svima nama bolje.