Polovina radnika na lizing?

J. Ž. S.

19. 02. 2019. u 22:02

Zakon o agencijskom zapošljavanju posle javne rasprave vraćen ministarstvu na doradu

Половина радника на лизинг?

Foto Depositphotos

BROJ radnika koji mogu u jednom preduzeću da rade preko agencije u prvoj verziji Nacrta zakona o agencijskom zapošljavanju bio je limitiran u početku na 10 odsto, zatim je procenat u izuzetnim slučajevima "skočio" na 30, a tokom javne rasprave rešenje je dodatno liberalizovano i "poraslo" na čak 50 odsto u odnosu na broj ukupno zaposlenih, kažu u Ujedinjenim granskim sindikatima "Nezavisnost". Za njih je to nedopustivo.

Nacrt zakona o agencijskom zapošljavanju u Srbiji je, posle završetka javne rasprave, vraćen na doradu u Ministarstvo za rad, jer sindikati nisu zadovoljni brojem radnika koji privatni i javni sektor može da zaposli preko agencija u odnosu na ukupan broj zaposlenih.

Sindikati sada čekaju poziv nadležnog ministarstva da bi sa radnom grupom usaglasili tekst zakona u skladu sa traženim zahtevima, posle čega bi se nacrt razmatrao na Socijalno-ekonomskom savetu.

UGS "Nezavisnost" je tražio i da agencije koje se budu bavile iznajmljivanjem radnika imaju garanciju banke ili osiguranje za dobro obavljen posao, ali u Ministarstvu za rad smatraju da je to nemoguće jer bi u tom slučaju trebalo iste uslove tražiti i za sve poslodavce.

Sindikat traži da se uvede čvrsto ograničenje broja zaposlenih preko agencija, kao i da osnovna zarada za isti posao radnika angažovanog preko agencije i zaposlenog u privatnom ili javnom sektoru bude ista, sa dopuštenjem da dodaci mogu da budu različiti.

Motiv poslodavaca da zapošljavaju što veći broj ljudi angažovanih preko agencija je da izvuku maksimalan profit, jer radnici koji su na taj način angažovani izbegavaju bolovanja, maksimalno se zalažu zbog straha od otkaza, a primaju niže plate u odnosu na platu kolega koje je angažovala firma preko konkursa.


NEZADOVOLJNI I SAMOSTALCI

NI Savez samostalnih sindikata Srbije, koji učestvuje u pregovorima oko Zakona o agencijskom zapošljavanju, nije zadovoljan istim odredbama propisa. Oni ističu da su u pisanje zakona indirektno uključeni i oni koji nisu socijalni partneri, odnosno Savet stranih investitora i Američka privredna komora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

JU SPIK INGLIŠ ?

20.02.2019. 03:52

Neki su boga mi i na “pušing” ali se to na našeme reče: NAJAM i GURANJE

Vaske

20.02.2019. 06:55

To je čisto podkradanje radnika ! Šta to znači "LIZING"? Jel radnici trebaju ili ne, ako trebaju onda stalni radni odnos, ako ne trebaju s bogom i doviđenja. Taj nakaradni zakon treba povući iz upotrebe.

Реално

20.02.2019. 08:30

Ако то није модерно робовласништво не знам шта је! Дакле радите у фирми која нема никакву обавезу према вама као раднику пошто нисте "њен радник" већ некакве агенције која вас је ангажовала и изнајмила. Та агенција се не бави пословима које ви радите па није подизвођач већ само "набавља потребен раднике" ! Максимум учинка за минималну плату! Пошто нам "комунизам" није ваљао сад "цветамо" у најгорем "либералном" капитализму!

Kroks rul

21.02.2019. 15:08

@Реално - Ne ovo je povratak u robovlasnistvo. Samo da doradi pa da se provuce kroz institucije koje sluze da se nemoralno pretvori u legalno.

svi ostali su na..."PUSING"!

20.02.2019. 08:53

!Nezaposleni su na "Ceking",dok su svi koji se skoluju na "Buducing"(nezna se koji ce,"Lizing","Ceking" ili na onaj najcrnji-"Beznadezing"?).Neki kazu da je Hrvatski postao "sluzbeni jezik",u zemlji Srbiji.Oni drugi stoje na raskrsnicama sa pantalonama smaknutim do kolena.U stvari to nije "raskrsnica" u pravom smislu reci.Pre bi se reklo "kruzni tok",u koji se "uliva" bezbroj ulica.I tako oni idu u krug(Srbi),sa "prvenstvom prolaza"..Pa ko ih zakaci.Ja tvrdim da je Engleski-MAMA SRPSKOG,MAMU MU!

Gorica

21.02.2019. 15:12

@e - Kakvo crno inostranstvo! Od čega da plati odlazak u neizvesnost ako neće da se prostituisu ili prodaju ogrgane? Grob je namenjen nama. I to ako imamo da platimo, na konju smo.