URUČENjE PRIZNANjA “NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE”: Naklon herojima našeg vremena

J. MATIJEVIĆ

ponedeljak, 11. 02. 2019. u 12:30

УРУЧЕЊЕ ПРИЗНАЊА “НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ”: Наклон херојима нашег времена

JUNACI Đorđe Čičulić, Stojan Mišković, Jovan Mijatović, Damir Komlenić i Sava Zorić

Sutra uručenje priznanja za najplemenitiji podvig godine. Četiri zlatne i 11 specijalnih srebrnih plaketa

TRADICIONALNO, 55. put, Srbija će se pokloniti najhumanijima, najodvažnijima, najnesebičnijima među nama! Na svečanosti u Skupštini grada Beograda sutra u 12 časova biće uručene zlatne i srebrne plakete dobitnicima priznanja u akciji “Večernjih novosti” - “Najplemenitiji podvig godine”.

Žiri, kojem je predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio je da Zlatnu plaketu za najplemenitiji pojedinačni podvig dobije policajac Miloš Milošević (31) iz Aleksinca, na službi u Nišu. On se, 17. juna prošle godine, goloruk, bacio na pomahnitalog napadača koji je ispred kafića “Manila” u Nišu iz “kalašnjikova” pucao na radnike obezbeđenja i prolaznike ranivši petoro ljudi. Ni brojne zadobijene povrede, od kojih se još oporavlja, nisu Miloša sprečile da obuzda napadača. Za žiri, njegovo delo je primer čoveštva i hrabrosti.

- Ovaj mladi policajac kao da je vaskrsao iz naše epske poezije, jer podseća na junake koje ni zadobijenih sedam ljutih rana ne sprečavaju da zaštiti nejač - rekao je akademik Matija Bećković. - To je veliko iskušenje, budući da čovek ne zna ko sve u njemu živi, a kada se takvo nešto desi, on samog sebe nadmaši. Potrebno je da se okolnosti tako udese i da se na pitanje “biti il’ ne biti” odgovori ovakvom hrabrošću.

PROČITAJTE I: Ovo su dobitnici priznanja "Najplemenitiji podvig godine"

Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig dobiće Damir Komlenić, Đorđe Čičulić, Stojan Mišković i Sava Zorić iz Kikinde i Jovan Mijatović iz Banatskog Despotovca. Oni su se, ne čekavši ni časa, organizovali preko društvenih mreža i medija i donirali kožu za radnike NIS teško povređene u požaru na naftnoj bušotini “Bramalj 3” u Bradarcu kod Požarevca. Njihova želja da pomognu bila je veća od svih predstojećih bolova i dugotrajnog oporavka koji su ih čekali posle doniranja kože.

Miloš Milošević /Foto J. Ćosin


Mladom Ognjenu Damljanoviću (18), iz Užica, biće uručena Zlatna plaketa za najplemenitiji dečji podvig. Ovaj hrabri “mladić od vrlina”, krajem marta prošle godine spasao je iz hladne, nabujale Đetinje četvorogodišnjeg Lazara koga je voda nemilosrdno nosila...

POSTHUMNO Milorad Jovanović

Nije zaboravljen ni Milorad Jovanović (60), iz Belegiša. Iako invalid, sa samo jednom rukom, on je dao život u želji da iz Dunava spase spase svoju unuku Aleksandru (12). U nameri je uspeo, ali je on nastradao. Porodica Milorada Jovanovića, za njegov podvig, primiće Zlatnu plaketu za najplemenitiji podvig koja se dodeljuje posthumno.

Na sutrašnjoj svečanosti, pojedincima i udruženjima biće dodeljeno i 11 specijalnih srebrnih plaketa.

NEUSTRAŠIV Ognjen Damljanović


TV PRENOS NA PINKU 3

DIREKTAN prenos svečane dodele emitovaće se na programu TV Pink 3 (Pink info), tačno u podne. Osim ceremonije uručenja nagrada, gledaoci će premijerno videti i filmove - priče o našim junacima iz 2018. godine i njihovim podvizima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije