U KNjIGAMA ZA PET DANA: Putem elektronskog šaltera u katastar upisano 130.000 novih vlasnika

S. B.

petak, 25. 01. 2019. u 12:59

У КЊИГАМА ЗА ПЕТ ДАНА: Путем електронског шалтера у катастар уписано 130.000 нових власника

Foto A.Stanković

Podatke o promeni vlasništva preko elektronskog šaltera, pored beležnika, šalju i izvršitelji, poreznici, sudovi i Agencija za restituciju

JAVNI beležnici su putem elektronskog šaltera za pola godine u katastar prijavili nove vlasnike 130.000 nepokretnosti. Većina posla, oko 200.000 predmeta, do službenika Republičkog geodetskog zavoda i dalje stiže "pešice", na običnom šalteru, u papirnoj formi. Sa poslednjim danom 2020. godine javni beležnici će imati potpuni pristup podacima iz informacionog sistema RGZ, a elektronski način će biti jedini način upisa novih vlasnika. Nadležni poručuju da će tako građani imati još veću pravnu sigurnost.

Podatke o promeni vlasništva preko elektronskog šaltera, pored beležnika, šalju i izvršitelji, poreznici, sudovi i Agencija za restituciju. Novi sistem za upis nepokretnosti sa katastrom je uvezao i "Infostan". Omogućio je i podnošenje poreske prijave, ali i to da komunalna preduzeća za dugovanja duže prave vlasnike stanova. PROČITAJTE JOŠ - E-uprava i na severu Kosmeta

- Cilj Vlade je efikasna, brza javna uprava, u čijem radu postoji transparentnost - istakla je premijerka Ana Brnabić. - Uspostavili smo sistem u kome ništa ne može da zavisi od volje pojedinca, već od pravila i zakona. Reforme su uspešne ako menjaju svakodnevni život građana nabolje. Ova reforma je pogodila suštinu. Menja svakodnevni život građana.

Novopečeni vlasnici nekretnina od prošle godine, umesto na šest šaltera, odlaze kod javnog beležnika. On proverava dokumentaciju, overava kupoprodajni ugovor i sve dostavlja katastru. Procedura, umesto prosečnih 25, trebalo bi da traje najviše pet dana.

- Najvažnija je pravna sigurnost građana - istakla je ministarka pravde Nela Kuburović. - Ministarstvo pravde od 2014. godine ima Registar nepokretnosti. On štiti beležnike da ne bi dva puta overili isti ugovor. Da se ne desi da neka nekretnina bude dvostruko prodata, što se ranije dešavalo. Ovo je početak reformi. Katastar je povezan sa beležnicima i javnim izvršiteljima, koji do novembra šalju beleške. Uvezan je i "Infostan", tako da se dugovanja ne naplaćuju od starih vlasnika, koji su nepokretnost prodali.

IPAK SMO DOBILI

NA pitanje novinara šta je Srbija dobila od strateškog partnerstva sa "Etihadom", s obzirom na to da je "Er Srbija" odustala od kupovine ranije ugovorenih "Erbasovih" aviona, premijerka je rekla:

- Najpre smo sačuvali radna mesta u bivšem "Jatu", Beograd se pozicionirao kao regionalni hab za avio-saobraćaj, a prvi put u 55 godina dugoj istoriji Aerodrom "Beograd" je imao više od pet miliona putnika. To sve ne bi bilo moguće da nemamo nacionalnu avio-kompaniju kao što je "Er Srbija". Kompanijski planovi se prave i menjaju u skladu sa uslovima. Poslovanje "Er Srbije" je normalno i ona radi u vrlo konkurentnim uslovima.

OPET "RUŠE" NA PANČIĆU

BESPRAVNO podignut objekat na Pančićevom vrhu, na Kopaoniku, odoleva rešenjima za rušenje. Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je da će biti ponovljen postupak za rušenje.

- Ceo proces ćemo ponoviti i niko ne sme da bude ugrožen, ni vlasnici objekta koji se ruši, niti oni koji sprovode rušenje - istakla je ministarka Mihajlović. - Rušenje bilo kog objekta nije moguće bez asistencije policije. Ministarstvo unutrašnjih poslova i u prethodnom periodu je informisano o problemima koji postoje u rušenju objekta na Kopaoniku. Izmenama i dopunama Zakona o izgradnji stavili smo kao zakonsku obavezu da MUP pomogne kad se ruše nelegalni objekti.