NASTAVA IZ ODBRANE I ZAŠTITE: Đake uče predavači sa vojne akademije

R. Dr. - LJ. B.

21. 01. 2019. u 21:02

Šta donosi nastava iz odbrane i zaštite u završnom razredu srednje škole. O odbrani zemlje - kroz četiri časa tokom drugog polugodišta

НАСТАВА ИЗ ОДБРАНЕ И ЗАШТИТЕ: Ђаке уче предавачи са војне академије

ZA đake završnih razreda srednjih škola drugo polugodište donosi jednu novinu. Oni će, naime, proći kratku obuku iz odbrane i civilne zaštite. To ne znači da će biti uveden novi predmet, već će u drugom polugodištu, kada i počinje obuka, biti organizovana dva časa na kojima će se obrađivati neka od tema.

- Cilj je da učenici završnih razreda srednje škole steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i nepogoda - rečeno je, za “Novosti”, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Ne uvodi se novi predmet, već će se u toku školske godine kroz četiri časa odeljenskog starešine fakultativno obrađivati 11 tema o kojima će govoriti razredni starešina ili gosti iz Ministarstva odbrane, a praktične obuke nisu predviđene.

Neke od tih jedanaest tema koje će đaci obrađivati su: uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, koji su oblici neoružanog otpora i teme iz oblasti civilne zaštite.

Pročitajte još - Većina za obavezni vojni rok

Obuke za nastavnike nisu predviđene, pošto nije reč o vojnoj nastavi. U Ministarstvu odbrane naglašavaju da su spremni da nauci o odbrani pruže svaku podršku, pre svega kadrovsku. Na raspolaganje su stavljeni predavači Vojne akademije, stručnjaci za bezbednost, pa čak i kadrovski resursi regionalnih centara Ministarstva odbrane zaduženi za vojnu evidenciju i obaveze odbrane.

Ova inicijativa potekla je upravo od Ministarstva odbrane, a Ministarstvo prosvete uputilo je ovih dana dopis srednjim školama kojim ih obaveštava o toj inicijativi. Inače, vojne i prosvetne vlasti su se o uvođenju obuke, nalik na stari predmet odbrana i zaštita, dogovorile prethodnih godina.

Osnovni razlog za povratak vojne nauke u srednje škole, kako objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, jeste nedostatak čak i osnovnih znanja o vojnoj doktrini, ulozi vojske i značaju odbrane kod mladih.


- Nije reč o predvojničkoj obuci kakvu pamtimo iz vremena SFRJ, niti nam je takva vrsta nastave uopšte potrebna - objašnjavaju u Ministarstvu. - Srbija danas ima profesionalnu vojsku, koja je bazirana na obustavi služenja vojnog roka. Školskim časovima posvećenim vojsci i njenoj ulozi bila bi ojačana vekovna veza između oružanih snaga i našeg naroda.

Uvođenje nastave sa tematikom odbrane zemlje, ustrojstva vojske i elementima civilne zaštite pozdravlja kontraadmiral u penziji Boško Antić, koji napominje da su predvojnička obuka i odbrana i zaštita po starom modelu danas - prevaziđene.

Neće se učiti predvojnička obuka iz vremena SFRJ

- To je odgovaralo vojsci kakva je bila JNA - ističe Antić. - O sistemu odbrane deca bi sada trebalo da uče u obliku koji odgovara vremenu, kao i karakteru naše vojske. Nastavu bi trebalo osavremeniti i učiniti je zanimljivom, kako bi se izbegle pojave koje su ranije karakterisale ovu vrstu nastave - bezidejnost, nekreativnost, dosada...

IDEJA IZ 2014. GODINE

IDEJA o obnovi neke vrste predmeta u okviru koga bi deca učila osnove vojne nauke potekla je 2014. godine iz Ministarstva odbrane. U nacrtu izmena i dopuna Zakona o odbrani i vojsci, ostavljena je mogućnost uvođenja ovakve nastave, u okviru koje bi sredšnjoškolci ovladali osnovama sistema odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Dašić

21.01.2019. 23:36

Ovo je tek dosada i gubljene vremena.Omladina treba da zna puno toga iz oblasti odbrazemlje,elementarnim nepogodama,strukturi i upotr3bi OS Republike Srbije.Sem tog teorijskog dela potrebno je omladinu naučiti i praktičnom,naučiti ih da znaju rukovati pješadijskim oružjem,pružanje Prve pomoći,gašenje požara,zaštita ljudskih života i materijalnih dobara.Učenici srednjih škola danas nisu sposobni,svake treći,ni da istrče 400 m,idu na časove Fizičkog odgoja ako hoće,bez SP.opreme,....

Mladen

22.01.2019. 07:57

Gubljenje vremena! Vratiti vojni rok i bice omladina koliko toliko zdravija, i moralno i fizicki!

d

22.01.2019. 10:55

a "ministar vojni" ce im opisivati dogodovstine iz vojske ?kako nije bio ???nemoguce ...

borac iz 90 ih

22.01.2019. 12:25

Nikad vise niko od mojih sinova se nece boriti za ovakvu drzavu koju bas briga za sve ucesnike ratova iako imam dokument koji pocinje sa ,, nasao se Srbiji kad je njoj najvise trebalo,, da ali se ta ista Srbija nije nasla borcima posle svega ......