U INSTITUTU za sudsku medicinu u ponedeljak je završena obdukcija tela Andrije S. (15) iz Niša, koji je preminuo nakon operacije teškog, urođenog deformiteta kičme, u privatnoj bolnici "Atlas". Zvaničan izveštaj patologa o uzroku smrti očekuje se za mesec do dva. u međuvremenu, po nalogu Ministarstva zdravlja sprovodi se vanredni inspekcijski nadzor u bolnici "Atlas" i Klinici u Tiršovoj, u koju je dečak prebačen kada su mu otkazale vitalne funkcije i u kojoj je preminuo.

Pročitajte još: MAJKA DEČAKA KOJI JE PREMINUO ZA "NOVOSTI": Prve prognoze bile su ohrabrujuće, ali organi nisu prihvatili promene

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti oformilo je predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima je preminuo dečak Andrija S. (15). Kako nam je u ponedeljak rečeno u Tužilaštvu, oni su Ministarstvu zdravlja naložili da oformi komisiju. Nakon dobijanja sve potrebne dokumentacije odlučiće o daljim koracima.

Povodom tragičnog ishoda oglasio se i neurohirurg dr Milenko Savić, koji je sa kolegom iz Nemačke operisao dečaka u bolnici "Atlas":

- Bili smo svesni rizika koji je nosila operacija malog Andrije. Nemački kolega i ja imali smo veću tremu pred operaciju od njega. On je bio hrabar i odlučno je prihvatao neminovnost zahvata koji ga je čekao.

Pročitajte još: OVO JE ANDRIJA STANIŠIĆ KOJI JE PREMINUO POSLE OPERACIJE KIČME: Poslednja želja mu je bila da se vrati u školu (VIDEO)

Andriji je operisan težak, urođeni deformitet kičme, koji mu je ugrožavao rad vitalnih organa.


Dr Milenko Savić

- Dve godine smo ga pripremali za operaciju, jer je bio u izuzetno lošem stanju - rekao je Savić. - Dvanaestočasovna operacija je protekla savršeno i bili smo zadovoljni. - Nažalost, već dan nakon operacije počele su komplikacije u radu srca i pluća, jer je pacijent bio slab. Kičmu jesmo ispravili da bismo povećali kapacitet srca i pluća, ali to njegov organizam nije izdržao.

Porodica preminulog dečaka bila je suočena sa rizikom operacije koja je sprovedena u bolnici "Atlas".

- On je na oči svojih roditelja umirao iz dana u dan, - ispričao je Savić. - Bez obzira na to što smo ga pripremali dve godine, majka je znala da je ishod rizičan i neizvestan. Operacija je bila šansa da mu se spase i poboljša život.

Kako je objasnio ovaj hirurg, dečaku su najpre nastale komplikacije u radu srca i pluća, a u bolnici "Atlas" su sprovodili sve potrebne mere da ih prevaziđe. On je naglasio da je dečak operisan u privatnoj bolnici "Atlas" zato što je samo ova ustanova u Srbiji imala sve neophodne uslove za planiranu intervenciju.

U TIRŠOVOJ ZBOG BUBREGA

U KLINIKU u Tiršovoj dečak je prevezen kada su počeli da otkazuju bubrezi, jer u "Atlasu" ne postoji aparat za dečju dijalizu.