Linta: Hrvatska prisvaja srpsku kulturnu baštinu, hitno reagovati

Tanjug

30. 12. 2018. u 15:53

Линта: Хрватска присваја српску културну баштину, хитно реаговати
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo kulture i informisanja da hitno pripremi dosije za kandidaturu pesme "ojkače" i dostavi ga UNESKU
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo kulture i informisanja da hitno pripremi dosije za kandidaturu pesme "ojkače" i dostavi ga UNESKU sa zahtevom da u odluku Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa iz 2010. uvrsti činjenicu da "ojkača" predstavlja i nematerijalno kulturno nasleđe srpskog naroda iz Krajine, RS, Federacije BiH i Srbijea, a ne samo Hrvatske.

Linta to predlaže i za "vrličko kolo" i "bećarac", koje je, kako kaže, Hrvatska stavila na UNESKO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa kao deo svog kulturnog nasleđa.

"Ojkanje, bećarac i vrličko kolo upisani su na listi UNESKA kao deo kulturne baštine Hrvatske, a radi se o srpskoj kulturnoj baštini", navodi Linta u saopštenju koje je dostavio medijima.

On je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da iskoristi mogućnost konvencije UNESKO o pridruživanju drugih zemalja već upisanim elementima, te da po hitnom postupku pripremi ove predloge

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije