Đukić Dejanović: Izmena zakona ispravlja nepravdu prema trudnicama

Tanjug

28. 12. 2018. u 11:41

Ministarka zadužena za demografiju najavila da će se početkom naredne godine nacrt Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom naći na Vladi Srbije, a zatim ide u parlament

Ђукић Дејановић: Измена закона исправља неправду према трудницама

Foto Tanjug

Ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović kaže da je urađen predlog izmene Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom i da očekuje da on bude usvojen u Skupštini Srbije u prvoj polovini naredne godine.

Pročitajte još:Buduće mame čekaju primanja od aprila

Ona kaže da je izmenama predviđeno da se ispravi nepravda prema ženama koje su tek počele da rade, zatrudnele i moraju na bolovanje, i prema aktuelnom zakonu primaju male mesečne iznose za porodiljsko bolovanje.

"Najavili smo kada smo donosili zakon da ćemo efekte analizitrati krajem godine i da ćemo naredne 2019. godine ići u izmene i dopune u skladu sa finansijskim potencijalom", rekla je Dejanović za TV Prva.

Pročitajte još:Muke trudnica "na određeno"

Pojasnila je da će se početkom naredne godine nacrt zakona naći na Vladi Srbije, a zatim ide u parlament, te Dejanović očekuje da će zakon biti usvojen u prvoj polovini naredne godine.

Upitana da li ima novca za to, ona je rekla da su u Komisiji koja je radila predlog izmene zakona predstavnici Ministarstva finansija koji su o tome vodeli računa.

"Ministri Zoran Đorđević i Siniša Mali će kao najodgovorniji napraviti šta je realno i najbolje za buduće mame", pojasnila je ona.

I žene koje su primale velike plate bile su oštećene odlaskom na porodiljsko odsustvo, te Dejanović smatra da nepravda i prema njima treba da bude ispravljena i da ne budu finansijski oštećene.

Govoreći o preuzetim merama na poboljšanju demografske slike Srbije ona je rekla da daju rezultate i da se prošle godine rodilo 160 beba više nego godinu dana ranije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

aca

28.12.2018. 12:27

Ovu nazovi ministarku kad vidim prevrne mi se želudac koliko gospođa ne radi ništa, ali ništa

RS

28.12.2018. 12:39

Isti treba usvojiti po hitnom postupku i obestetiti sve koje su imale resenja za stalni radni odnos i pre donosenja zakona.

Zena

28.12.2018. 13:07

Pa ko je u Skupštini izglasao taj nepravedan zakon i za čijeg mandata? Učenje putem pokušaja i pogrešaka je najteži vid učenja. Kao i ekonomisanje i upravljanje opstim i ljudskim resursima kao da se radi o eksperimentu pa ako se ne bankrotira ili ako ljudi prežive onda je zakon uspeo. Sociopatski, bez razmišljanja o posledicama, rekli bi psihijatri.

Milorad

28.12.2018. 13:30

Zbog čega je uopšte donosen takav zakon? Verovatno zato što u vladi sede nestrucni ljudi.

tomkarlo

28.12.2018. 15:38

Moj predlog je da, kada se te trudnice sa velikim platama vrate na posao, dobijaju takve plate najmanje još dve godine od istog isplatioca. Ako se to ne dokaže da budu dužne da vrate sve dobijeno sa kamatama.

iris

28.12.2018. 15:55

Ma samo ti ostani ziva i tvoji celnici.Skini masku koju nosis decenijama!!!

Nikolina

11.02.2019. 15:30

Imam pitanje na koje mi je potreban odgovor. Invalid sam prve kategorije.Kod prvog poslodavca sam radila 5 godina. Poslednjih godinu dana kod istog sam primala 28.000 din. Vezala sam radni staz bez dana prekuda i kod novog poslodavca sam zaposlena 6 meseci i imam platu 55.000 din. Da li mozete da mi kazete koliki iznos trudnickog i porodiljskog bolovanja cu imati kao lice sa invaliditetom u stalnom radnom odnisu od 5,5 godina?