NA ponovljenom tajnom glasanju, za novog rektora Univerziteta u Kragujevcu, sa mandatom od tri godine, izabran je dr Nenad Filipović, redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka u centru Šumadije. Za njega je glasalo 16 članova Saveta, dva glasa su bila nevažeća, a tri člana, kako je rečeno, iz opravdanih razloga nisu prisustvovala sednici.

Nakon šestomesečnog mandata v. d. rektora, 4. decembra je održana sednica Saveta, na kojoj Filipović, iako jedini kandidat, nije dobio dovoljan broj glasova. Tada je, od 20 prisutnih članova Saveta, 12 glasova bilo nevažeće.

Prema rečima profesora dr Milana Kolarevića, predsednika Saveta ove visokoškolske ustanove, Filipović na prethodnoj sednici nije izabran zbog proceduralno-pravnih propusta u pripremi sednice. Pored toga, kako je rekao, Kolarević veruje da su tadašnji nevažeći listići bili posledica neblagovremenog usaglašavanja 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu oko izbora rektora.

PROČITAJTE I: Filipović novi rektor Univerziteta u Kragujevcu?

- Nadam se da ću opravdati poverenje i sprovesti ponuđeni program, s kojim bi Univerzitet trebalo da napravi korak više i dalje u svim oblastima, pa čak i na Šangajskoj listi univerziteta - kaže rektor Nenad Filipović. - Već u januaru 2019. godine čeka nas dodela 95 stanova mladim naučnicima i istraživačima. Nakon toga sledi osnivanje naučno-tehnološkog parka sa "Majnd grupacijom", gde posluje "Simens". Uskoro planiramo i otvaranje legata Nikole Koke Jankovića. Prioritet će mi svakako biti uvođenje IT tehnologije u sve sfere Univerziteta.

dr Nenad Filipović,Foto Printskrin

Na danas održanoj sednici, zbog podnošenja ostavke, članstva u Savetu Univerziteta razrešeni su dr Slobodan Mitrović, predstavnik FIN, i Ognjen Opačina, iz redova studenata. Umesto njih, izabrani su Velibor Isailović (FIN) i student Dušan Marković. I članica komisije za izbor rektora Vesna Perišić, predstavnica osnivača, podnela je ostavku, a na njeno mesto izabran je Mića Jovanović.


IZBOR PUN NEPRIJATNOSTI

NI izbor profesora Nenada Filipovića na mesto v. d. rektora Univerziteta u Kragujevcu, krajem juna, nije prošao bez neprijatnosti. Sednici Saveta, koja je trebalo da bude zatvorena za javnost, prisustvovala je publika - predvođena smenjenim rektorom Nebojšom Arsenijevićem. Bivši rektor je negodovao zbog svoje smene, a zbog bojazni od mogućih incidenata, sednici je prisustvovalo i nekoliko inspektora MUP u civilu, na poziv Univerziteta. Nakon negodovanja pojedinih članova Saveta, pripadnici policije su napustili sednicu.