SKANDAL sa fotografijama na kojima je u seksualnom činu sa ljubavnicom sam sebe ovekovečio pravoslavni sveštenik iz Rume našao se u središtu postupka koji je protiv njega pokrenula Eparhija sremska SPC. Da li je svojim postupkom prekršio crkvene kanone, povredio javni moral, izneverio porodične vrednosti i osećanja vernika biće poznato po okončanju crkvenog procesa.

- Dalji koraci kao i moguće sankcije protiv sveštenika biće poznate po okončanju postupka - rečeno je "Novostima" u sedištu eparhije u Sremskim Karlovcima.

O skandalu bludnog sveštenika već danima bruje Ruma i okolna mesta. O sremskom "popu švaleru" pisali su i tabloidi, njegove fotografije dele se na društvenim mrežama, a postao je i nezaobilazna tema u crkvenim krugovima. Snimci na kojima se pop u ljubavnom zanosu slika sa nepoznatom ljubavnicom, sablaznile su sve iskrene vernike u Sremu. Za sada nije poznato kako su delikatne slike dospele u javnost, niti kada su nastale.


PROČITAJTE JOŠ - UŽAS KOD KOVINA: Sveštenik iskoristio poverenje

Aferu sveštenika, koji već nekoliko godina službuje u jednom od tri pravoslavna hrama u Rumi, građani ne žele javno da komentarišu. Meštani sela Jazak, koje je bilo prvo mesto službovanja bludnog sveštenika, međutim, kažu da je klirik i ranije imao sklonosti ka lepim ženama.

- Čovek je bio čest gost na slavama i rado se družio sa meštanima. Brzo je, međutim, počeo da ga bije glas da nije ravnodušan prema lepšem polu. Znali smo mi za pojedine njegove afere i ovde - kaže jedan od meštana koji ne želi da mu ime spominjemo, i kojeg ne čude snimci koji su isplivali.

Sveštenik se uvek predstavljao kao pošten, fin i kulturan čovek, koji se u javnosti obično pojavljivao sa porodicom.


PROČITAJTE JOŠ - Sedam odsto katoličkih sveštenika u Australiji optuženo za seksualno zlostavljanje dece

- Uvek se moderno oblačio, nikada čovek ne bi pomislio da je sveštenik. Mlađi je muškarac, delovalo je prirodno da voli moderan život i da se provodi. Ne bi to bilo ništa loše, da mu lepe žene nisu slaba tačka - kaže kroz smeh jedan od sveštenikovih poznanika, aludirajući da mu je to namestio neko od ljubomornih muževa.

U Eparhiji sremskoj nisu želeli da komentarišu neprilične fotografije niti da objave da li je bilo pritužbi na rad i moral jereja iz Rume. Ukoliko bude sankcionisan, kako, kažu, javnost će biti blagovremeno obaveštena.


Foto Ilustracija

NEVERSTVO I NEMORAL

POZNAVAOCI crkvenih pravila, sa kojima su "Novosti" u petak razgovarale, slažu se da je raspojasani klirik svojim gestom prekršio više pravila svešteničke službe.

- Ukoliko su navodi sa društvenih mreža tačni, sveštenik je neveran svojoj supruzi i porodici, što je nedopustivo za osobu koja bi trebalo da bude primer hrišćanskog morala u svojoj sredini. Sporne fotografije napravio je sam, što dodatno govori o njegovim sklonostima. Uz to, ugrozio je ugled crkve i hrama u kom službuje i sablaznio narod. To je nedopustivo - napominju sagovornici našeg lista iz crkvenih krugova.