Srbija ponovo članica CERN-a

Lj. B.

14. 12. 2018. u 13:59

Србија поново чланица ЦЕРН-а

Premijerka Brnabić prilikom posete CERN Foto Tanjug

Naša država primljena u organizaciju U Ženevi, kojoj je bila jedan od osnivača

SRBIJA je postala 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, čiji je bila jedan od osnivača. Ovo je u petak odlučeno u Ženevi, gde je rezolucija Saveta CERN usvojena jednoglasno.

Punopravno članstvo omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN.

- Ovo je veliko priznanje za naše naučnike - ocenjuju u Vladi. - Srbija je, uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, postala četvrta zemlja koja nije u EU, a punopravna je članica prestižne naučne organizacije.

Pročitajte još:Profesor iz Gračanice u tunelima stanice CERN

Zvaničan prijem Srbije biće upriličen ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN u Ženevi.

- Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj opremi i tehnologijama, kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije - navedeno je u saopštenju. - Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN.

Ocenjeno je da će naša privreda imati značajnu korist od članstva, jer će kompanije moći da učestvuju na svim tenderima u CERN, a stalno članstvo biće dodatni podsticaj za osnaživanje domaće nauke.

Pročitajte još:NAUČNIK CERN-a SUSPENDOVAN ZBOG IZJAVE: Fiziku su izgradili muškarci

MEMORANDUM

PREMIJERKA Ana Brnabić i direktorka Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju Martina Larkin potpisale su memorandum o razumevanju između Srbije i SEF, saopšteno je iz Vlade. Ocenjuje se da je ovo rezultat niza zajedničkih inicijativa Vlade i predsednika Srbije sa SEF. Fokus je na razvojnim šansama koje pruža četvrta industrijska revolucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije