U VIŠE od 100 zdravstvenih ustanova - od domova zdravlja do kliničkih centara - građani će u nedelju, od osam do 16 sati, moći da provere svoje zdravlje. U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda, koju organizuje Ministarstvo zdravlja, radiće se oftalmološki i pulmološki pregled, po potrebi i rendgen pluća, i tumor markeri pluća i debelog creva.

U prethodnih 11 akcija pregledano je više od 220.000 stanovnika. Za nekoliko hiljada, kažu u Ministarstvu zdravlja, ovi pregledi su bili spas, jer su im otkrivene bolesti za koje nisu znali i upućeni su na lečenje.

Posebno je značajno to što se u okviru 12. akcije prvi put organizuju i pregledi pluća, jer su razne plućne bolesti u Srbiji prilično rasprostranjene. U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da se plan besplatnih pregleda pravi po prioritetima, kako bi se markirale upravo najrasprostranjenije bolesti u našoj populaciji, pa je dosad najveći akcenat bio na otkrivanju kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Pročitajte još - Bronhoskopija kad je sumnjiv nalaz na plućima

I plućne bolesti su, nažalost, prilično učestale, pa, recimo, od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) boluje 600.000 građana. I karcinom pluća je sve učestaliji, te se godišnje otkrije kod 6.000 ljudi, a od njega umre 4.500 obolelih.

- Bolesti pluća su, nažalost, u velikoj ekspanziji, naročito maligne, i to je globalni trend - kaže, za "Novosti", profesor dr Violeta Vučinić, direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. - Zato je izuzetno važno što su ovog puta građani u prilici da obave i preventivne pulmološke preglede. U KCS ćemo u nedelju, u pet ambulanti, obavljati kliničke preglede pluća, a po potrebi i snimanje pluća.

BEZ ZAKAZIVANjA I KNjIŽICE NA besplatne preventivne preglede u nedelju mogu da dođu svi zainteresovani, čak i bez zdravstvene kartice. Pregledi se ne zakazuju. Spisak svih ustanova na kojima će biti besplatni pregledi Ministarstvo zdravlja objaviće u petak. Akcija će biti nastavljena i sledeće godine.

Profesor dr Milika Ašanin, direktor KCS, kaže da je u ovoj ustanovi učinjeno sve da građani i u nedelju, 16. decembra, efikasno, jednostavno i brzo obave preglede. Da je sve pripremljeno za novu akciju potvrđeno nam je u više zdravstvenih ustanova.

- Prevencija je cilj ove akcije, jer je to zaista najbolji put za očuvanje zdravlja - kaže dr Violeta Vučinić. - Kada vam kažem da je na Klinici za pulmologiju u prvih 10 meseci ove godine dijagnostikovano više od 1.300 novoobolelih od malignih tumora pluća, jasno je koliki je značaj prevencije. Nažalost, veći deo pacijenata kod nas dolazi u već poodmakloj fazi bolesti, kada su mogućnosti za uspešnu primenu terapije znatno manje.

Pročitajte još - Jabuka čuva pluća i jača imunitet

U KCS će se pulmološki pregledi i laboratorijske analize obavljati u Poliklinici, a oftalmološki u Kliniki za očne bolesti KCS.