ISPITI ZA LICENCU U VOJVODINI: Škole će voditi najbolji

J. S.

11. 12. 2018. u 21:11

ИСПИТИ ЗА ЛИЦЕНЦУ У ВОЈВОДИНИ: Школе ће водити најбољи

Šarčević u Skupštini AP Vojvodine Foto Pokrajinska vlada

Prva grupa direktora polagala je ispit za sticanje licence rukovodioca obrazovnih ustanova u Vojvodini. Šarčević: Licence su odavno bile predviđene, ali ih niko nije uvodio

SEDMORO direktora iz pet osnovnih škola, po jedne gimnazije i zabavišta, u Novom Sadu, u prisustvu ministra prosvete Mladena Šarčevića i pokrajinskog sekretara za obrazovanje Mihalja NJilaša, polagali su ispit za sticanje licence rukovodioca obrazovnih ustanova u Vojvodini.

Po uzoru na obrazovne sisteme razvijenih zemalja, licence za direktore škola bile su predviđene odavno i kod nas, ali, kako je kazao ministar Šarčević, "niko se nije usuđivao da sa tim krene misleći da je to formalnost".

- Direktor će biti onaj ko je najbolji. Ovo je i profesionalizacija sistema rukovođenja, jer bez toga nema ni reforme obrazovanja, ovo je ključni momenat u reformi - rekao je Šarčević novinarima u Skupštini AP Vojvodine.

Polaganju ispita prethodila je obuka koju je sproveo Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Direktori su najpre vrednovani ocenama od jedan do četiri, a zatim su imali rok od tri meseca da realizuju istraživanje obrazovno-vaspitne prakse, daju predloge za njeno unapređenje i pripreme prezentaciju s kojom će izaći pred komisiju.

Ministar Šarčević je naglasio da ispiti nisu formalnost - već 40 ljudi prošlo je proceduru, neki su odbijeni i moraju da idu iz početka. U nekim slučajevima u pitanju su bili nespremnost i nesnalaženje, a neretko i potcenjivanje samog ispita.

Ispitima su pristupili najbolji - "četvorkaši", uslediće oni sa ocenom tri i polovina posla biće završena do juna iduće godine. Direktori su dužni da dobiju licencu najkasnije dve godine od stupanja na dužnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije