Sajam posvećen nacionalnim manjinama koje žive u Srbiji

Tanjug

nedelja, 09. 12. 2018. u 12:52

Сајам посвећен националним мањинама које живе у Србији

Foto Tanjug

Treći sajam posvećen nacionalnim manjinama koje žive u Srbiji pod nazivom "Složni mozaik Srbije" održava se danas u Beogradu, a ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je Srbija razvila manjinska prava na najvišem evropskom nivo

Treći sajam posvećen nacionalnim manjinama koje žive u Srbiji pod nazivom "Složni mozaik Srbije" održava se danas u Beogradu, a ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je Srbija razvila manjinska prava na najvišem evropskom nivou.

"Mnogo razvijeniji i bogatiji od nas koji se hvale velikim dostignućima u oblasti manjinskih i ljudskih prava teško da bi mogli zaista da se mere sa Srbijom kada je u pitanju odnos prema manjinskim zajednicama. U Vojsci Srbije koja je deo Ministarstva odbrane manjine učestvuju u odbrani svoje zemlje i to učestvuju, na prvom mestu, kao dobri ljudi, rodoljubi, profesionalci, kao ljudi koji kada rade svoj posao čuvaju bezbednost i svakog Srbina, i svakog Mađara, i svakog Hrvata... čuvaju bezbednost svakog od nas", rekao je Vulin.

Istakao je su sve verske slobode u Vojsci Srbije sigurne i garantovane i svako može da zadovoljava svoje verske potrebe u skladu sa svojim običajima.

"Mi smo beskrajno ponosni što je Vojska Srbije baš onakva kakva je i Srbija, multiprofesionalna, multinacionalna, vojska koja predstavlja svoju Srbiju i svakog njenog građanina", rekao je Vulin.

PROČITAJTE JOŠ: Nacionalni saveti: Bez iznenađenja među pobednicima

S ponosom je istakao da Vlada Srbije prema nacionalnim manjinama vodi takvu politiku da one nikada neće biti taoci bilo čije politike van Srbije.

"Nikada, bez obzira kako se ponašala ova ili ona vlada neke druge zemlje u okruženju koja ovde ima svoju nacionalnu manjinu, neće moći da pokvari naš odnos prema nacionalnoj manjini koja živi u Srbiji", naglasio je Vulin.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović podsetila je da u Srbiji ima više od 26 nacionalnih manjina.

"Jako smo ponosni u Vladi Srbije na ovu manifestaciju zato što, pored toga što pokazuje bogatstvo kulture i tradicije koju je Srbija uspela da sačuva, pokazuje i da smo uprkos nekim burnim vremenima u kojima smo živeli i u kojima još uvek živimo uspeli da sačuvamo našu slogu i jedinstvo", rekla je Paunovićeva.

Sajam posvećen nacionalnim manjinama održava se na Beogradskom sajmu, a organizatori su vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava i nacionalni saveti nacionalnih manjina. Sajmu je prisustvovao i potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije