Situacija u Zdravstvenom centru Gnjilane, sa sedištem u Pasjanu, zbog prištinskih taksi je teška i neizvesna, jer blokada otežava život i normalno funkcionisanje, a kompletnu zdravstvenu zaštitu na teritoriji kosovsko-pomoravskog okruga finansira Vlada Srbije, preko resornog ministarstva i RFZO-a, rekao je doktor Zoran Perić.

"Svi naši dobavljači su u centralnoj Srbiji. Ova blokada otežava nam život i normalno funkcionisanje, narocito deci, bolesnima, buducim majkama", naveo je Perić za RTS.

On je, međutim, poručio pacijentima da su za sada dobro snabdeveni i da ima sredstava za još jedan period.

PROČITAJTE JOŠ: Srpska roba samo za Albance!

"Brinemo o oko 37.000 osiguranih građana. A posle proterivanja iz Zdravstvenih ustanova u Gnjilanu, mi smo se organizovali tako što smo otvarali seoske ambulante u bezbednim srpskim sredinama, ima ih oko 30", naveo je Perić.

Kako je dodao, situacija se promenila kada je 2015. godine predsednik Aleksandar Vučić, tada kao premijer otvorio ovu bolnicu u Pasjanu.

PROČITAJTE JOŠ: TUGA U SRPSKIM ENKLAVAMA NA KOSOVU: Hrane i lekova ima za još nekoliko dana, humanitarna katastrofa zbog prištinskih taksi

Perić je naglasio da je brzo organizovano i odeljenje Ginekologije i akušerstva i da je do sada rođeno blizu 350 beba.

"Natalitet je u porastu, svake godine se rađa sve više i više beba. U 2016. je organizovano dečije odeljenje, a sada smo potpuno spremni i za interno odeljenje", kazao je on.