NOVI ZAKON O TRANSFUZIJI: Krv hitno stiže za dva sata

B. Radivojević

07. 12. 2018. u 20:02

Drugačija organizacija Nacionalne transfuziološke službe od 2019. Iz četiri centra potrebne količine se šalju i vanredno

НОВИ ЗАКОН О ТРАНСФУЗИЈИ: Крв хитно стиже за два сата

Foto I. Marinković Krv će se prikupljati u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu

JOŠ samo osam regionalnih službi za transfuziju do Nove godine treba da "prenese" prikupljanje, testiranje i obradu krvi na četiri centra: Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš. Ti veliki centri će, od 1. januara 2019, po novom Zakonu o transfuziji, jedini moći da obavljaju ove poslove. Od ukupno 43 regionalne službe, promena nadležnosti već je završena u 35, i one sada funkcionišu kao banke krvi, a taj status će imati u preostalih osam, koje su u fazi transformisanja.

Iako je bilo otpora, recimo, iz Transfuzije u Užicu, da bi nova organizacija zbog udaljenosti transfuzioloških centara, mogla da ugrozi snabdevanje krvlju, pre svega u vanrednim, hitnim situacijama, nijedna od regionalnih službi nije zatražila status podjedinice transfuziološkog centra. To je "Novostima" u četvrtak potvrđeno u Institutu za transfuziju krvi Srbije.

- Institutu za transfuziju krvi Srbije se nijedan centar do sada nije zvanično obratio sa takvim zahtevom - kaže dr Olivera Savić, direktor za medicinske poslove.

Institut po Zakonu o transfuzijskoj medicini nema ingerencije da dodeljuje status posebne jedinice, ali ako bude posebnih zahteva, o tome će odlučivati Uprava za biomedicinu pri Ministarstvu zdravlja.

U bolničke banke krv će se iz transfuzioloških centara slati jednom nedeljno, a, po potrebi, u hitnim slučajevima, i vanredno.

- Definisani su redovni termini dostave krvi, a prethodnih meseci, u kojima je započeta implementacija, pokazalo se da se, u slučaju hitne potrebe ili vanredne situacije, krv ili krvne komponente, mogu dostaviti u roku od najviše dva sata - objašnjava doktorka Savić.

Pojedine bolničke banke su dosta udaljene od transfuzioloških centara. Tako je, recimo, ona u Boru na 167 kilometara od Niša.

- Banke krvi bi trebalo u svakom trenutku da imaju obaveznu rezervu upravo zbog nepredviđenih situacija - kaže dr Savić.

Prema rečima naše sagovornice, sve se unapred planira. Tako, po novom Zakonu, bolničke banke krvi imaju obavezu da na osnovu potrošnje iz prethodne godine, svoje godišnje potrebe za krvlju i komponentama krvi dostave transfuzijskim centrima od kojih se snabdevaju najkasnije do 15. oktobra tekuće godine. Na osnovu toga, Institut pravi plan potreba za krvlju i njenim komponentama najkasnije do 15. novembra.

Iako povremeno zalihe krvi padaju na minimum, obično u dva navrata: u jeku letnjih godišnjih odmora, i zbog "zgusnutih" državnih i verskih praznika u januaru, sa 33 davanja krvi na 1.000 stanovnika na nivou zemlje, i 34 davanja krvi u Beogradu, Srbija spada među zemlje sa visokim procentom davalaca.

UKIDA SE "PORODIČNO" DAVANJE

KRV će se i dalje prikupljati isto kao i dosad, samo u manjem broju centara, ali se ukida namensko, porodično davanje krvi za konkretnog pacijenta. Obezbeđivanjem davalaca dosad se u priličnom broju slučajeva sprečavalo odlaganje operacija zbog smanjenih zaliha ili zbog potrebe za određenom krvnom grupom. Nadležni tvrde, odbacivanje mogućnosti da familija da krv neće uticati na operativni program, jer će se "potrebe bolje planirati".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Cudno

07.12.2018. 20:18

Sigurno ima dobar razlog zasto lokalne stanice su izbacene. Ja sam davalac krvi i znao sam te ljude u lokalnoj stanici. Iskreno da kazem, davao sam zbog njih i opet znamo svi i gde ide i za koga, predivan osecaj, bukvalno sam znao kome sam pomogao. Sada po novom sistemu mi ne pada na pamet da dajem krv, da putujem daleko tamo negde ko zna gde i za koga i koja je to nova sema. Naravno sada je to na globalnom nivou i nije nista licno. Pa vam kazem, nista licno, ali ja vise nisam davalac.

Milan

07.12.2018. 20:19

Teško foliranje...od toga nema ništa. Svi to znaju, ali švaba je rekao da tako mora...

tibor

07.12.2018. 20:30

Ovo je smislio neki Idiot.Ja sam davao po novom i mislim da necu skoro.Prostorija prljava, paucina.Desetina ljudi, dece, hoda po sali.Telefoniraju, pricaju, igraju se, kaslju.Krv stoji tako po vrucini na stolu.kasnije pakuju u drvene sanduke i nose za NS.Sve bolnice su ulozile desetine hiljada Evra za Transfuzioloske sale, sada se to baca.

Nezna se ko pije i ko placa

07.12.2018. 23:30

Zato sto se sada nezna ni ko pije ni ko placa, misle da ce lako da manipulisu, izvoz ce da radi a dobrovoljci ce da daju krv za Nemce. Trebalo bi krivicno goniti za ove sto forsiraju novi sistem, trebalo bi se utvrditi po statistici koliko vise ljudi umre jer nisu dobili krv na vreme i suditi za nekompetentno ikriminalni sistem gde su ljudski zivoti ugrozeni jer primaoci ne primaju na vreme krv a i mnogo manje je davaoca. Davaoc daje lokalno a ne tamo po nekim centrima iznemogao 150km od kuce

Goran Damjanovic

07.12.2018. 23:30

Pa ti stvarno i nisi davalac...davalac je covjek koji anonimno i dobrovoljno daje krv ne pitajuci kome ide...a ti volis da znas kome si pomogao...ti si porodicni davalac...tj sujetu hranis sa time kome si dao i koliko si puta dao...

Glupi neuki ministri zdravlja

07.12.2018. 23:36

Glupi neuki ministri zdravlja. Ono zasto smo najaci u davanju je ta licna prijatljska atmosfera u lokalnim stanicama. Znamo se godinama, doktorka tacno zna po imenu i prezimenu koju grupu imamo, i imena nase dece i kad nam je slava malte ne. Tacno zna ko kad i za kog upada u igru kad zatreba da da krv. Sve ste razbili glupi neuki primitivni ministri zdravlja, totalno van svake pameti i osecaja! To sto se godinama gradilo ste unistili zbog vaseg niskog IQ, emotivnog i inteligentnog!