SLUČAJ “MLADOST TURIST”: Oteli im hotel, a hoće i pare

V. C. S.

utorak, 04. 12. 2018. u 20:00

СЛУЧАЈ “МЛАДОСТ ТУРИСТ”: Отели им хотел, а хоће и паре

SPOR Objekat "Mladost-turista" Hrvati prisvojili i prodali Litvancima

Sud odbio Hrvatsku presudu protiv "Mladost-turista", kojom traže naplatu troškova. Srpske firme traže ocenu ustavnosti propisa o oduzimanju imovine

BEOGRADSKO preduzeće "Mladost-turist" neće morati da plati 150.000 evra Hrvatskoj i "Hotelima Baška Voda" na ime sudskih troškova za postupak koji je izgubilo pred sudom u Makarskoj, 2009. Tu odluku u ponovljenom postupku doneo je Privredni sud u Beogradu.

U pitanju je postupak koji je "Mladost-turist" vodio godinama, pokušavajući da povrati odmaralište u Baškoj Vodi, koji je Hrvatska konfiskovala još 1991. Skoro deceniju posle donošenja pravosnažne i izvršne presude, "Hoteli Baška Voda" i Hrvatska pokušali su proletos, preko srpskog pravosuđa, da naplate troškove postupka. Prvobitna presuda beogradskog Privrednog suda bila je u korist Zagreba, što je značilo da nesrećna beogradska firma, koja je volšebno ostala bez vrednog odmarališta, mora da plati i enormne dugove.

U postupku po žalbi, Privredni sud odbija hrvatski predlog za priznanje sudske presude, uz obrazloženje da je suprotan domaćem javnom poretku. Kako konstatuju, odluka čije se priznanje traži doneta je na osnovu stava da se Sporazum o pitanjima sukcesije ne može primenjivati neposredno i bez zaključenja posebnog bilateralnog ugovora, dok, nasuprot tome, sudovi u Srbiji Sporazum o sukcesiji primenjuju neposredno, štiteći imovinu lica sa teritorije Hrvatske.

SVOJINA ZAGARANTOVANA PREMA mišljenju udruženja, sporni propisi suprotni su hrvatskom Ustavu, koji garantuje pravo svojine i nasleđivanja, a stranci mogu sticati pravo vlasništva uz uslove određene zakonom. Pravo i sloboda se mogu ograničiti samo zakonom, nikako uredbama, i to samo u slučaju kada je potrebno zaštititi slobodu i prava drugih ljudi, pravni poredak, javni moral i zdravlje.

Istovremeno, Udruženje "Oduzeta imovina", koje okuplja više od 40 firmi i ustanova iz Srbije i BiH, podnelo je zahtev za ocenu ustavnosti nedavno donetog hrvatskog Zakona o upravljanju državnom imovinom, po kom odmarališta i poslovni prostor koji je nekada pripadao našim preduzećima može biti izdat na 30 godina. Time se, praktično, gubi i poslednja šansa da srpske firme ikada uđu u svoj posed.

PROČITAJTE I: SLUČAJ "MLADOST TURIST": Udružuju se oštećeni u Hrvatskoj

Udruženje je podnelo zahtev i za ocenu ustavnosti nekoliko hrvatskih uredbi i zakona donetih između 1991. i 1994, kojima je, praktično, konfiskovana srpska i bosanska imovina.

- Donošenjem poslednjeg zakona nastala je nova pravna situacija za ispitivanje starih uredbi, čije odredbe treba ocenjivati u kontekstu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava - kaže advokat Zoran Ristić, predsednik Udruženja.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Мргуд

04.12.2018. 20:49

Док ми укапирамо, они су већ завршили, није то само ово у питању.......

Деда Јагош

04.12.2018. 20:52

Сад учинити исто са њиховим фирмама по Србији! Шта се чека? Улазак у ЕУ? Тамо и онако нећемо никад, тако да не треба губити време.

Raca Milosavljevic

04.12.2018. 20:57

... ova prica ustvari pocinje jos sa zavrsetkom Velikog rata .... Dalmacija,Dubrovnik nikada nisu bili delovi nekakve Hrvatske drzave nego su to Srbi svojom krvlju izvojevali i dobili uz novu Kraljevinu Jugoslaviju ...kao uostalom i Crnogorsko primorje ... a eto danas svi to zaboravljaju ...