LEKARI iz Srbije, reumatolozi i ortopedi, prvi su u svetu uradili studiju koja je dokazala efikasnost i bezbednost tzv. ortokin (orthokin) metode, koja podrazumeva primenu seruma iz krvi pacijenta, u lečenju hroničnog bola ramena. Njihovi rezultati objavljeni su u renomiranom medicinskom časopisu Med Ultrason. Oni će, kako za "Novosti" kaže profesor dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju, uticati kako na domaću, tako i na svetsku medicinsku praksu u terapiji ovog bolnog stanja.

"Ortokin" terapija u svetu se primenjuje duže od 20 godina, a u Srbiji od 2012. Njena efikasnost do sada je dokazana u lečenju osteoartritisa kolena, kuka i drugih zglobova, artritisa, diskus hernije i lumboišijalgije.

Pročitajte još:Srpski hirurzi uče od svetskog stručnjaka

- Cilj naše studije bio je da dokažemo da "ortokin" metodom može da se leči i hronična upala tetive ramena, takozvana supraspinatus tendinopathy - objašnjava profesor Damjanov, koji je i predvodio tim lekara angažovan na ovom ispitivanju. - Rezultati su pokazali da je potpuno bezbedna i efikasna, kako trenutno, tako i u smislu dužeg trajanja rezultata.

Tokom tri meseca studije, na grupi od ukupno 32 ispitanika, bez znanja pacijenta i lekara koji ga prati, primenjivana je klasična terapija glikokortikoidima, a na drugoj "ortokin" metoda. Lekar je beležio rezultate, kako se pacijent oseća, uspeh lečenja i eventualne probleme.

Pročitajte još: VELIKI PODVIG NIŠKIH LEKARA: Spasli dve ruke u tri dana

- Ova studija je značajna i zato što imamo dosta pacijenata u srednjem i starijem životnom dobu, koji uz probleme ramena i uopšte reumatske bolesti, imaju i bolesti srca, šećernu bolest i neke druge zdravstvene smetnje, koje otežavaju primenu klasičnih lekova, pogotovo glikokortikoida - objašnjava profesor Damjanov. - To znači da se klasični lekovi u tom slučaju mogu koristiti veoma ograničeno ili se uopšte ne mogu koristiti.

Prof dr Nemanja Damjanov


Profesor Damjanov objašnjava da se tokom "ortokin" terapije injekcijama pacijentu ubrizgava serum koji nastaje iz njegove krvi, bez hemijskih i dodataka stranih organizmu bolesnika. Zato je velika prednost ove terapije, što je studija takođe pokazala, bezbedna primena kod onih koji imaju i neke druge zdravstvene tegobe.

- Lečenje "ortokin" metodom podrazumeva terapiju od pet, šest injekcija seruma, koje se zavisno od indikacija, jednom do dva puta nedeljno ubrizgavaju u oboleli zglob, tetivu ili mišić - nastavlja profesor Damjanov. - Primena ove terapije pozitivno utiče i na prognoze kod onih pacijenata čije se tegobe vraćaju i kod kojih je kao neizbežno rešenje predložena operacija. Ona nije idealno i doživotno rešenje, ali jeste jedini izlaz u pojedinim slučajevima.


Primena "ortokin" metode, prema rečima profesora Damjanova, može da pomogne tetivama, ligamentima i hrskavici zglobova, i da odloži vreme do operacije, ili da dovede do stanja kad operacija nije ni potrebna.

LICENCIRANO DESET CENTARA

"Ortokin" metodu je patentirala grupa nemačkih naučnika, a u Srbiji i svetu se, prema rečima profesora Nemanje Damjanova, primenjuje u licenciranim centrima, uz angažman licenciranog medicinskog osoblja i opremu koja zadovoljava propisane standarde. U Srbiji je trenutno za primenu "ortokin" metode licencirano 10 centara.