ZAKON ČAMI U FIOCI: Zapelo oko zaštite ćirilice

Lj. Begenišić

22. 11. 2018. u 20:02

ЗАКОН ЧАМИ У ФИОЦИ: Запело око заштите ћирилице

Nacrt zakona dao je prednost ćirilici u javnoj upotrebi

Nacrt Zakona o službenoj upotrebi jezika mesecima čeka na usvajanje, a lingvisti tvrde da on nekome ne odgovara. Tanasić: Neko ovaj posao godinama gura u stranu. Hamović: Vodi se pravi kulturni rat protiv Srba

KAD treba da se zaštite i urede srpski jezik i ćirilica, to se nekako uvek gurne u stranu. Neverovatno je da država ne želi da reši tako bitno nacionalno pitanje, kakvo je pitanje jezika koji je kod Srba srž nacionalnog i kulturnog identiteta. Neće nas Evropa naterati da uredimo ovu oblast. Plašim se da nas upravo ta Evropa i sprečava da zaštitimo svoj jezik i pismo.

Pročitajte još: ZAŠTITA SRPSKOG PISMA: Vlada će da brani ćirilicu

Ovo za "Novosti" kaže Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, komentarišući to što predlog zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma mesecima čami u fioci. Predlog je uradila radna grupa Ministarstva kulture i informisanja, u koju su bili uključeni i predstavnici Odbora.

Takođe, predlog zakona predviđa i usklađivanje sa Ustavom Srbije, a Tanasić podseća da je još u vreme donošenja Ustava 2006. bio napravljen set zakona, ali oni ni tada nisu usvojeni.

- Neko koči ovaj posao - uveren je Tanasić. - U vreme donošenja Ustava je, koliko znam, Venecijanska komisija "šapnula" da nam taj zakon nije neophodan.

Pročitajte još: Bitka za ćirilicu i u Švajcarskoj

Tanasić podseća i da je prošle godine za Sretenje najavljeno donošenje Deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture, ali "evo će skoro opet Sretenje a od Deklaricije nema ništa".

A, u Ministarstvu kulture kažu da je kabinet ministra Vladana Vukosavljevića pitanja jezičke politike postavio u red glavnih pitanja.

Vukova ćirilica

-

Ali ova tema ne bi smela da presudno zavisi od toga ko je ministar. Na to nas ne obavezuju samo obziri i dugovi prema osnovnim kulturnim tekovinama, nego i Ustav naše države, koji prepoznaje srpski jezik i ćiriličko pismo u službenoj upotrebi, što je svuda sinonim za javnu upotrebu - kaže, za "Novosti", književnik i posebni savetnik ministra kulture i informisanja Dragan Hamović.

On podseća da su predlozi predati u proceduru još pre nekoliko meseci:

- Bilo je pozitivnih signala, ali dosad do pomeranja nije došlo. Nema validnog objašnjenja zašto. Ostajemo pri predlozima koji su legitimni i utemeljeni, a sigurno da ima mesta poboljšanjima. Neuređenost u ovoj oblasti ne odgovara našoj državi i društvu. Na pitanju brige o jeziku i pismu prelama se slika o našem ukupnom stanju, o spremnosti da se osnažimo i održimo kao kulturna i državna zajednica, u doba rastućih izazova. Široka javnost i jezička struka podržavaju ovakve korake.

A na pitanje da li neko koči donošenje zakona, Hamović odgovara:

- Od uticaja su očito nosioci politike koji sve legitimne nacionalne teme nastoje da ospore i obesmisle, u čemu se vodi pravi kulturni rat protiv našeg naroda. Ono što se drugim narodima, kao i manjinama u Srbiji, priznaje kao razumljivo pravo, srpskom narodu i njegovoj kulturi se strateški osporava, sprečavajući da se priberemo i dođemo sebi. U tome učestvuje i deo lakomislene i neodgovorne elite, uz stalnu svakovrsnu podršku sa strane, pod raznim, često smešnim izgovorima.

Dragan HamovićHamović ističe da se na primeru skoro stvorenih naroda i država, može videti koliko značaja pridaju identitetskim simbolima, često istorijski nezasnovanim.

A u Srbiji se, dodaje on, neguje stanovište da se nečija kulturna izuzetnost i otvorenost meri neobaziranjem na neupitne nacionalne vrednosti.

Hamović na kraju citira Milana Kašanina:

- Ko ne voli svoje, ne može da voli ni tuđe. "Može li se ne voleti konkretne, svoje bližnje ljude, a biti zaljubljen u apstraktan pojam čovečanstva? Može, ali to nije normalno", poentira Kašanin. Ali, tu bolest neguju i pothranjuju činioci koji dugoročno žele da naštete Srbiji, da je zarobe i obezliče. A to nije od juče, samo smo mi, ukupno, u većoj smutnji i pometnji.

NA ČEKANjU I SAVET

PREDLOGOM zakona je predviđeno i da vlada formira Savet za srpski jezik, devetočlano telo koje bi se, paralelno sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika, staralo o normiranju, negovanju, unapređivanju i zaštiti službenog jezika i matičnog pisma.

- To telo nije formirano, jer nema zakona - kaže Sreto Tanasić (na slici). - Zakočen je svaki posao. Ako bismo i formirali Savet bez zakona, posle bi verovatno trebalo nešto popravljati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Срамота

22.11.2018. 20:12

А ако нам Европа каже да се не зовемо Срби, хођемо и то да прихватимо ?

Сораб

22.11.2018. 20:14

Ово је једина држава коју не воде припадници њеног народа... Воде је југословени, усташе, потурице, итд. Шта даље причати...

герасим

22.11.2018. 23:49

@Ahm - Њихов можеш да пребациш на ћирилицу,а твој богами не.

Likota

22.11.2018. 20:36

bujosevicu....pretplatu treba da naplacujes kablovskim distributerima koji koriste vase kanale!!!! ko je jos lud da plati kablovsku i rts pretplatu?????more odjebi

DW

22.11.2018. 20:50

Ova tema treba da bude na naslovnoj strani, a nosioci javnih funkcija da se iznova i iznova prozivaju zbog nedonošenja ovog zakona.

SS

22.11.2018. 21:05

Komunizam jos ostavlja trag u Srbiji i pisanje ćirilicom se smatra nacionalizmom i zastarjelošću. Jadan je onaj narod koji se svog pisma stidi.

strelok

23.11.2018. 08:10

@SS - Можда личи тако на први поглед. Али, латиница је уведена још у Краљевини. А онај ко је несумњиво био највећи гробар ћирилице, јесте Вук Караџић, што исто народ не може да схвати. А и ви коментатори што „браните” ћирилицу а пишете латиницом, апсурд до апсурда... То је лице нашег народа.

Матеја

06.02.2019. 11:16

@SS - Не причајте глупости о Вуку Караџићу, створио је најбоље писмо на свету и био хваљен широм света, а то што су Срби болестан народ није његова кривица.

Милош

22.11.2018. 21:11

За почетак, овом порталу да једино писмо буде ћирилица.

jovovic

23.11.2018. 15:17

Za pocetak sve natpise na cirilici a ne na engleskom.Dosta izgovora zbog turista! Turisti idu i u Rusiju i Bugarsku pa ne pisu latinicom.Od tolike fleksibilnosti postasmo bezkicmenjaci!

Gen52

23.11.2018. 17:45

@jovovic - Bravo Jovoviću! Sve ove zavrzlame oko ćiriličnog pisma, zapravo je sprečavanje da ćirilično pismo bude iznad latiničnog, što ustvari mora da bude, jer to je pismo srpskog naroda, sprečavaju prozapadni poltroni. Oni na svakom koraku miniraju i omalovažavaju ćirilično pismo, jer smatraju da na taj način se udaljavaju od kauboja i ostalih sa zaapada, a približavamo se i na ovaj način Rusiji.

Мата

20.12.2018. 23:06

Какав закон. Основно је писати српски језик српским писмом. Да се на телевизији каже или српско писмо или хрватска гајица па ви видите, или ћете бити народ или ћете бити створења која пишу свој језик писмом народа који ломи ћириличке табле. И о језику се не води рачуна.

Матеја

06.02.2019. 11:19

Нема ништа од овог, ови и даље желе да чувају Сербокроастику, вештачку творевину. Једино народ да се узме у памет.