Obeleženo 85 godina Ruskog doma u Srbiji

Tanjug

20. 11. 2018. u 21:29

Centar za nauku i kulturu "Ruski dom" obeležio je 85 godina rada

Обележено 85 година Руског дома у Србији

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Centar za nauku i kulturu "Ruski dom" obeležio je u utorak 85 godina rada, a na svečanosti je premijerka Ana Brnabić podsetila je da je Ruski dom u srpskoj prestonici nastao zahvaljujuci velikoj ljubavi ruskog naroda prema matici nakon rata, te da je on postao mesto ruskog i srpskog susretanja i saradnje, koja je bila najintezivnija u najtežim trenucima.

Pominjući neraskidive kulturološke veze između dve zemlje, pre svega izražene u jeziku i veri, Brnabić je navela da je mnogo puta u istoriji Rusija pomogla Srbiji, ali da se u godini kad obeležavamo vek od od okončanja Prvog svetskog rata posebno mora pomenuti pomoć koju je car Nikolaj pružio Srbiji, zbog čega je ona večno zahvalna.

Premijerka je najavila otvaranje srpskog kulturnog centra u Rusiji, te navela da je Srbija ponosna na one koji je promovišu u svetu, pominjući posebno glumca Miloša Bikovića koga je nedavno odlikovao predsednik Putin.

PROČITAJTE JOŠ - Srbija zahvalna Karlu Maldenu (FOTO)

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin rekao je da je praznik Ruskog doma "ulepšan pobedom Srbije u Dubaiju". "Sećam se da je 2015. godine bilo slično glasanje u Unescu i sada se svet promenio i to na korist Srbije", rekao je ambasador Rusije.

Čepurin je podsetio da su Ruski dom osnovali 1933. ruski emigranti i da su "ruski dom izgradili u zemlji koja im je postala drugi dom". "Ruskih domova ima oko stotinu u celom svetu, ali ovaj u Beogradu je najstariji, prvi među svima, broj jedan", rekao je Čepurin i dodao da se nada da će prilikom sledeće posete Putina Srbiji biti dogovoreno osnivanje srpskog doma u Moskvi.

Svečanosti je prisustvovao i patrijarh Irinej koji je rekao da je Ruski dom "zlatna nit" koja povezuje dva bratska naroda. Navodeći da ruski i srpski narod gaje najbliže odnose vekovima unazad, te da je ruski narod mnogo puta odigrao značajnu ulogu u srpskim prilikama, patrijarh je poručio: "Rusi su nam uvek pomagali kada je bilo najteže, a onda kada nisu bili u prilici da pomognu nikada nisu odmagali".

Na svečanosti su nastupili ruski vojni orkestar "Aleksandrov" i hor "Pjatnicki", a osim premijerke prisustvovali su i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije