Direktorat brine o ozračenom otpadu

I. MIĆEVIĆ

utorak, 20. 11. 2018. u 10:02

Директорат брине о озраченом отпаду

Foto Ž. Knežević

U Skupštini Srbije predstavljen Predlog zakona o nuklearnoj bezbednosti. Novo telo radiće umesto Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja

NUKLEARNI reaktori i radioaktivni otpad koji se čuva u krugu Instituta "Vinča", kao i svi izvori opasnog zračenja u Srbiji, biće ubuduće u nadležnosti novoformiranog Direktorata za radijacionu i nuklernu sigurnost i bezbednost. Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja biće ugašena, a novo telo dobiće znatno veća ovlašćenja, kako pojedini procenjuju - gotovo kao da je reč o ministarstvu.

Ova novina predviđena je Predlogom zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, koji je po hitnoj proceduri došao u skupštinsku proceduru i za koji je juče organizovano javno slušanje.

PROČITAJTE JOŠ: Na crnoj listi 1.543 poslodavca

Predlagač propisa, koji je napisan na više od 600 stranica, jeste predsednica parlamenta Maja Gojković, koja je ujedno i predsednica UO Agencije koja će, usvajanjem novog zakona, biti ugašena. Javnost nije upoznata sa imenima članova radne grupe koji su pisali nacrt, a na javnom slušanju u Skupštini Srbije zamereno je što nije organizovana javna rasprava za ovaj važni dokument pre nego što je stigao u Skupštinu.

PROČITAJTE JOŠ: Socijalno preduzetništvo: Radnici će učestvovati u odlučivanju

Predlagač je naveo da je cilj zakona uvođenje novih standarda u zaštiti od jonizujućih zračenja i novih mera nuklearne i radijacione sigurnosti i bezbednosti, uspostavljanje nadzora nad izvorima zračenja i nuklearnim objektima, radijacionim delatnostima i nuklearnim aktivnostima, kao i nad upravljanjem radioaktivnim otpadom. Navedeno je i da je usklađen s regulativom EU.

Jedna od glavnih zamerki pojedinih stručnjaka novom zakonu jeste to što je previše uopšten, te da će sve biti regulisano tek kada budu doneta podzakonska akta. A njih će donositi - Direktorat.

Nuklearni reaktor iz kog je izvađen uranijum / Foto A. Stanković

Prema rečima dr Jagoša Raičevića, bivšeg direktora JP "Nuklearni objekti Srbije" i saradnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE), predviđeno je donošenje čak 110 podzakonskih akata. On napominje i da nije jasno kome će za svoj rad Direktorat da odgovara, a dodaje i da su mu ovlašćenja znatno šira.

- Predlog je nedovršen i nekonzistentan, a na prvo mesto ne stavlja radijacionu i nuklearnu sigurnost, već izdavanje i naplatu izdatih dozvola - smatra dr Raičević. - Ne vide se principi transparentnosti rada Direktorata, što je ključna stavka na kojoj insistira MAAE, te formiranje tako definisanog "regulatora" nije u skladu sa osnovnim standardima MAAE, što je obaveza naše države na osnovu potpisanih konvencija sa UN.

Raičević tvrdi i da se novim zakonom skida odgovornost zbog, kako kaže, propalih milionskih donacija iz EU, o čemu je, kaže, pre pet meseci pisao UO Agencije, NO "Nuklearnih objekata Srbije" i predsedniku Republike. Dodaje da se sada predviđa da neurađene poslove, za koje su propala sredstva EU, sada ponovo plati država Srbija.

GODINAMA BEZ INSPEKCIJE

INSPEKTOR za nuklearnu sigurnost i bezbednost, prema dosadašnjim propisima, trebalo je da radi u okviru Ministarstva prosvete, ali godinama je ova pozicija upražnjena. Zbog male plate niko se nije javljao na konkurs. Sada će ovi inspekcijski poslovi biti u nadležnosti Direktorata. I JP "Nuklearni objekti Srbije" skoro dve godine čeka novog direktora i za sve to vreme je u stanju v. d.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Golub

20.11.2018. 12:39

Sa nuklearnom i radijacionom sigurnošću se u ovoj zemlji baš neko igra. Nikako da o tome neko posluša priznate naučnike kao što je gospodin Jagoš Raičević, već se o tome donose odluke na komercijalnom planu. Posebna priča je vd gen. girektora NOS Dalibor Arbutina, on je sve zakone zaobišao i ne zna koliko mu je dosta. O njemu su već pisale Novosti, ali smeniti ga i dovesti čoveka iz struke je izgleda nemoguće.

Niko

20.11.2018. 13:46

da li mi imamo nekog strucnjaka da od tog otpada napravi bombe koje drzava moze prodati nekome....to rade i druge drzave...kao one iz nato sastava