DUČIĆ POSLE ODLASKA IZ BONDSTILA: Sva ta duhovna snaga Srbije...vratiću se sa porodicom

Tanjug

17. 11. 2018. u 20:46

Upitan da li to dakle znači da kraj misije nema nikakve veze sa tim što je on Amerikanac srpskog porekla, Dučić je rekao: "Apsolutno ne".

ДУЧИЋ ПОСЛЕ ОДЛАСКА ИЗ БОНДСТИЛА: Сва та духовна снага Србије...вратићу се са породицом

Nik Dučić foto D. Z.

Bivši komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Nik Dučić izjavio je, sumirajući devet meseci koje tu proveo, da među najvećim postignućima misije vidi to što je američki kontingent pod njegovom komandom uspeo da dopre do srpske zajednice.

"Morate da izađete iz vozila, da imate taj dijalog, taj razgovor, da se upoznate s onim što ih zaista brine... Mislim da smo to uradili veoma dobro. Išli smo da tamo gde drugi (pre nas) nisu", rekao je Dučić.

On je takođe naveo da su se "napori činjeni zajedno sa kosovskom policijom isplatili kada je u pitanju sprečavanje operacija krijumčarenja duž administrativne linije".


"Mislim isto tako da su naše zajedničke patrole sa srpskim oružanim snagama, a mi smo zapravo uvećali količinski te aktivnosti, učinile da je naš odnos bolji nego ikada", ocenio je Dučić.

Kao poslednje postignuće on je naveo multietničke događaje organizovane u Bondstilu "kako bi se pokazalo mladima kako bi mogla da izgleda budućnost Kosova, da se može vršiti integracija jednih pored drugih na razne načine i zabavljati se bez barijere različite etničke pripadnosti".

Na pitanje da li u uobičajenu proceduru spada što odlazi iz Bondstila već posle devet meseci misije, Dučić je kazao da je to "standardni ciklus rotacije".


"To je bila dužina trajanje moje ture, nova grupa stiže sa Havaja, oni će ostati isto toliko vremena, tako da je to potpuno normalno", naveo je Dučić.

Upitan da li to dakle znači da kraj misije nema nikakve veze sa tim što je on Amerikanac srpskog porekla, Dučić je rekao: "Apsolutno ne".

"To se tiče samo moje jedinice, vremena za izvođenje misije, dužine izvršavanja naših zadataka i sada je vreme da se mi vratimo u SAD", odgovorio je Dučić.

On je na pitanje o brojnim posetama manastirima koje je obišao tokom misije, kazao da je sebi "postavio cilj da svake nedelje poseti dugu crkvu ili manastir".

"Uspeo sam u tome. Imao sam neke neverovana iskustva, znate kada vas pričesti sam patrijarh, kada vidite tu duhovnu snagu Srbije, u smislu vere, to je nešto što ću pamtiti do kraja života. Svi ti sveštenici, monahinje, parohijani, sve to zajedno za mene je zaista predstavljalo sjajnih devet meseci koje ću poneti kući svojoj porodici i podeliti sa njima. Cilj mi je da vratim ovde sa porodicom, ali kao turista, i da oni vide to što sam ja video", zaključio je Dučić.

U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom Kfora na Kosovu, danas je izvršena primopredaja dužnosti komandanata i pukovnika Nika Dučića je na čelu baze zamenio takođe pukovnik Roj Makareg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Euro

17.11.2018. 22:24

Nema on vise veze sa srbima. Zaboraviti da je ikad bio ovde. Tuga kada covek ne zna ni ko je ni sta je

Srbin iz Amerike

18.11.2018. 04:43

@Euro - Vidis, jako gresis.Ne znas coveka pa lupetas.On slavi Slavu, dolaze u crkvu na sve dogadjaje, cela porodica i druzi se sa Srbima jer je i on Srbin. Taj vise voli Srbiju i postuje njenu tradiciju od svih Vas koji nemate pojma ni o cemu i koji stalno nesto izvodite....zato smo i tu gde jesmo kao narod. Kad bi znao samo kakve su bile reakcije na Dositeja Obradovica kad je dosao u Srbiju i hteo da uvodi reforme.....neki su razmisljali da ga odmah ubiju ali nisu smeli zbog Karadjordja.

Један из Братства

18.11.2018. 00:54

Мисли да са неколико лепих речи може да опере савест.

Michael M

18.11.2018. 02:27

neka je shvatio sustinu makar I 5% dosta je za buducnost, a ako Bog da neces dolaziti sa porodicom turisticki u nezavisno Kosovo vec u Srbiju

Dalibor

18.11.2018. 05:15

Zasto pljujete po coveku, sta je lose uradio??On je odrastao u Americi, on je sluzbenik i pukovnik u Americkoj vojsci i on ce da radi ono sto mu se naredi, u suprotnom ide na vojni sud.Sta ste vi svi ocekivali, da on dodje i kaze, ee evo ja vracam Kosovo Srbiji, ili sta?? On samo radi svoj posao.

Зашто нас држе ниско

18.11.2018. 08:13

Добро дошао СРБИНЕ... СРБИЈА воли и грли СВЕ своје синове и кћери, зато је њен дух и снага огромна, несхватљива за нељуде а поштована од Човечанства које за СЛОБОДОЉУБЉЕМ вапи... Врати се у своју дедовину, доведи породицу и буди СРБИН у СРБИЈИ! Огавна ономатопеја србољубља којом те вређају, недело је србофоба и њихове психопатолошке србомржње...! Зашто? Јер ниси "њихов" а ниси јер се ДИВИШ ДЕДОВИНИ... СРБИМА и СРБИЈИ !!!

Probaj

18.11.2018. 09:05

veliki sveci su prvo bili veliki grešnici. Jedino su Veliki Srbi uvek u pravu! Zadrtost i nepraštanje će da nas zatre.