POŽAREVAC – Na današnji dan, 16. novembra 1914. godine, počela je Kolubarska bitka, jedna od najznačajnijih u Prvom svetskom ratu, vođena između Kraljevine Srbije i Austrougarske.

Ova istorijska bitka, u kojoj je učestvovalo jedanaest pešadijskih i jedna konjička divizija, okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije, pod komandom generala Živojina Mišića (1855-1921).

U znak sećanja na ovu bitku, 16. novembar ustanovljen je kao Dan kopnene vojske. U požarevačkoj kasarni „Pavle Jurišić Šturm“, istog datuma obeležava se i Dan Centra za obuku KoV, osnovanom 2006. godine, u kojem se sprovodi obuka pešadije, artiljerije, oklopnih i mehanizovanih jedinica i inženjerije.

PROČITAJTE JOŠ: NASLEDNICI SRPSKIH JUNAKA: Obeležena krsna slava 2. brigade Kopnene vojske (FOTO)

Centar se nalazi u kasarni koja je ranije nosila ime po Veljku Dugoševiću (1910-1941), učitelju i narodnom heroju, rodom iz Rume, koji je poginuo u borbi sa Nemcima, kod sela Gložana, 18. novembra 1941. godine.

Od februara 2008. godine, kasarna nosi naziv “General Pavle Jurišić-Šturm”, po Pavelu Šturmu (1848-1922), oficiru Pruske, koji je u Srbiju došao da bi se borio kao dobrovoljac u srpsko-turskim ratovima. Pošto se oženio Srpkinjom, svoje ime Pavel promenio je u Pavle, a prezime Šturm u Jurišić.