BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u intervjuu za ''Dojče vele'' da u Srbij postoji sloboda medija i da se ne slaže sa ocenom da se pokreću hajke na novinare i da se pogoršava atmosfera.

"Čujte, u Srbiji pre deset ili malo više godina, kada smo na vlasti imali demokratski orijentisanu političku partiju, članovi vladajuće koalicije su šutirali – fizički šutirali – novinare", rekla je Brnabić.

"Mislim da imamo mnogo posla u Srbiji i da se time bavimo pa se situacija poboljšava. Ni u jednom pogledu nije lošije nego što je bilo", dodala je.Na konstataciju novinara Tima Sebastijana da je nedavna izjava jednog zvaničnika BIA da su najveća pretnja Srbiji strani agenti koji rade u medijima, nevladinom sektoru i opozicionim partijama Brnabić je uzvratila da je "to smešno" i izvučeno iz konteksta. "Zvanična politika Srbije nikada nije rekla da su mediji problematični", rekla je premijerka.

PROČITAJTE JOŠ - Vesić: Srbija evropski šampion u slobodi medija

Upitana zašto srpske vlasti ne ispune preporuke iz izveštaja Evropske komisije da pruže aktivnu podršku nezavisnim telima, aktivistima za ljudska prava i nezavisnim novinarima i da hitno reaguju i osude pretnje protiv njih, Brnabić je rekla da je "uradila baš to što je Komisija tražila"."Hajde da vidimo sledeći izveštaj. Zapravo sam, kao premijerka, sela sa svim predstavnicima medija, pričala sa njima šta možemo da učinimo da dobijemo kredibilnu medijsku strategiju. Pitali su me da lično vodim taj proces – radna grupa je u mom kabinetu i timu, a ne pod ministrom kulture i informisanja. Upravo to radimo sada uz podršku Evropske komisije i Evropske delegacije u Srbiji, Fondacije Konrad Adenauer, OEBS i norveške ambasade u Srbiji", kazala je.

Odgovarajući na pitanja o odnosu prema ratnim zločinima, premijerka je ocenila da je "Srbija ubedljivo najbolji primer u regionu kako se treba odnositi prema ratnim zločinima". "Nikako ne možete da negirate sve što je Srbija uradila u pogledu ratnih zločina od 2000. godine. U poslednjih osamnaest godina je urađeno daleko najviše od svih ostalih zemalja u regionu", navela je.

Upitana da li je ponosna i na trend da se nekadašnji ratni zločinci posmatraju kao heroji ili uzori i da li ih i ona podržava, Brnabić je odgovorila "ne". Dodala je međutim da "u drugim zemljama regiona ratni zločinci ili optuženi za ratne zločine imaju uloge savetnika predsednika, ili u vladama, neki su čak i premijeri dok u Srbiji nema takvih stvari".

PROČITAJTE JOŠ - Vučić za “EU obzerver”: Srbija poštuje medijske slobode

Na opasku da u parlamentu sede ljudi kao Vojislav Šešelj, koji kaže da je ponosan na sve ratne zločine koji su mu pripisani, Brnabić je rekla da želi da podseti ;da se "Vojislav Šešelj dobrovoljno predao Tribunalu u Hagu i da je suđenje trajalo 13 godina", kao i da je na kraju osuđen na 10 godina zatvora. "Dakle duguju mu najmanje tri godine života. Je li to vladavina prava?", rekla je. ;

Brnabić je negirala ocene da se Srbija ni pedalj nije makla od onoga gde je bila ratnih devedesetih. "Možda možemo više i uradićemo više da obezbedimo vladavinu prava u Srbiji i da se suočimo sa prošlošću i okrenemo budućnosti. Srbija će odraditi svoj deo, ali bih upozorila sve da ne gledaju samo u Srbiju već da pogledaju šta rade druge zemlje regiona", dodala je.

Na pitanje novinara, Brnabić je rekla da Srbija nije spremna da prizna da je masakr u Srebrenici bio genocid, što je Savet Evrope poslednji put tražio u maju. "To je bio gnusni zločin. Ratni zločin. Nisam ponosna na to. To nije urađeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo desilo", rekla je.

Na konstataciju novinara da su dva međunarodna suda presudila tako i na insistiranje da odgovori da li će Srbija načiniti korak koji traži Savet Evrope, Brnabić je više puta ponovila da je masakr u Srebrenici bio užasan zločin, ali ne i genocid. "Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete celu populaciju, žene, decu, a to ovde nije bio slučaj", rekla je.

U intervjuu za ''Dojče vele'' premijerka je govorila i o naporima Srbije da se priključi EU. Ona je rekla da je Srbija svesna da neće ući u EU dok ne reši spor sa Kosovom. "To je apsolutno jasno…to je za mene normalno. Mislim da je to prirodna stvar. I ja bih, da sam EU, tražila isto", navela je.

Brnabić je rekla da Srbija želi da postane članica EU ali da je više zanimaju same reforme "u prvom redu za bolji kvalitet života građana Srbije. "Kada budemo primenili reforme, EU će doći kao prirodna posledica tih reformi. Ako žele da sačekaju, u redu. Ako ne žele, opet u redu", dodala je.