ALEKSANDRA Tanasković i Violeta Miltenović, zaposlene Republičkog centra za talente, i dalje obijaju pragove državnih institucija moleći da im neko da - otkaz! "Novosti" su više puta pisale o slučalu zaposlenih u instituciji koja je ostala bez direktora i bez finansiranja, pa su njene jedine dve radnice poslednju platu primile za 2011, nemaju knjižicu, niti mogu da raskinu radni odnos.

Njihova borba i dalje traje - po ministarstvima, Vladi Srbije, Predsedništvu... Čekale su ispred zgrade Predsedništva prijem, i već bile na sedam sastanaka, ali i dalje su u situaciji za koju im advokati kažu da slična ne postoji u domaćoj i evropskoj pravnoj praksi.

- Primili su nas u Predsedništvu i rekli da ne mogu da odlučuju, ali mogu da koordiniraju da naš slučaj reše nadležne službe. Čekamo da se to dogodi - kaže za "Novosti" Aleksandra Tanasković.

Povodom ovog slučaja "Novostima" se javio i Aleksandar Toković, bivši direktor Republičkog centra za talente, koji apeluje na državu da Aleksandri i Violeti da otkaz, kako bi mogle da dobiju zdravstvene knjižice, nađu drugi posao ili bar odu na biro za nezaposlene. Toković je upravljao Centrom, koji je državna ustanova, od 2006. do 2014.

- Vlada je 2003. donela akt o preuzimanju osnivačkih prava nad Republičkim centrom za talente, koji u svom sastavu ima 14 regionalnih centara, i zadužila Ministarstvo prosvete da bude nadležno. Ministarstvo je bilo dužno da plaća zarade zaposlenima i sve ostale troškove u Centru - objašnjava Toković pokazujući ugovore.

PROČITAJTE I: Traže smenu novog direktora

Problem je, kaže, počeo kada je Ministarstvo prestalo da ih finansira, a jedan regionalni centar pokrenuo sudski spor. Zarade počinju da kasne i poslednja islaćena bila je u maju 2011.

Aleksandar Toković

- Duguju nam oko 16 miliona dinara, ali to nije najveći problem, već to što smo mi preživeli tih godina. Koleginice ne mogu da dobiju otkaz. Da sam znao da to treba da uradim, ja bih im dao otkaz - ističe naš sagovornik. - Meni duguju plate za četiri i staž za osam godina. Sudimo se od 2011. godine, a zaostale zarade treba da isplati Centar, koji ne funkcioniše i ne dobija sredstva od Ministarstva prosvete. Apsurd je što, iako ne radi, Centar nije ugašen, ima PIB i račun.


ŠTRAJK GLAĐU

ZBOG bezizlazne situacije u kojoj se Centar nalazio, Toković je 2013. godine štrajkovao glađu. štrajk je prekinuo kada mu je tadašnji ministar prosvete Tomislav Jovanović obećao da će rešiti problem.