Za predškolce više igre, a manje učenja

Lj. B.- B.B.

12. 11. 2018. u 15:02

За предшколце више игре, а мање учења

Foto Beoinfo

U predškolske ustanove će se od sledeće godine uvesti program sa dosta novina. Već se uspešno primenjuje u Zemunu, Čačku i Novom Sadu

PREDŠKOLCI će od sledeće godine više vremena provoditi igrajući se nego učeći. To, ukratko, predviđa novi plan i program, koji Ministarstvo prosvete namerava da u predškolske ustanove uvede sukcesivno od septembra 2019. godine.

Predškolsko vaspitanje je do sada, po dokumentu iz 2006. godine, bilo isključivo priprema za školu. Procenjeno je da je to preozbiljno, i da bi deca u tom uzrastu trebalo da uče uz igru.

Novi program za predškolce zove se "Godine uzleta", predstavljen je nedavno, a ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da je cilj da se unaprede dostupnost, kvalitet i pravednost sistema predškolskog vaspitanja.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković rekla je da su osnove programa metaforično nazvane godine uzleta.

- Osnove ovog programa podržavaju razvijanje vaspitno-obrazovnog rada kroz zajedničko učešće dece i odraslih u prostorima koji su inspirativni i provokativni za dete, u kojima ono može slobodno da istražuje, da isprobava, da se igra, da sarađuje sa drugima i upoznaje svet oko sebe - rekla je Vesna Nedeljković.

Novi program, kroz pilot projekat, u proteklih godinu dana "zaživeo" je u pojedinim predškolskim ustanovama u Zemunu, Čačku i Novom Sadu. Direktori i vaspitači ne kriju zadovoljstvo novim načinom rada sa predškolcima.

PROČITAJTE I:Predškolci od nedelje u tri škole

- U vrtiću "Zemunski biser" već godinu dana vaspitači rade sa decom po programu "Godine uzleta" i iskustva su fantastična - kaže Jasmina Bouali Stanojković, direktor PU "Dr Simo Milošević" u Zemunu. - Svi zajedno učimo, uključujući i roditelje, koji su i do sada bili naši partneri, ali sada je to drugačije. Zaista smo zadovoljni.

PLANOVI I ULAGANjA

U SRBIJI rade 162 predškolske ustanove, u kojima boravi 200.000 dece. Ministarstvo prosvete namerava da do 2022. godine uloži 32 miliona evra u adaptaciju i izgradnju novih vrtića, kako bi što više mališana imalo šansu da se upiše u obdaništa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dule

12.11.2018. 15:46

treba i osnovnu skolu rasteretitivec 20 godina mi nije zatrebalo znanje 3. njutnovog zakona niti Aorist niti alkeni niti popokatpetl i jos gomila toga

itekako

13.11.2018. 07:03

@Dule - Vazno da znate da njutnov zakon postoji, a to sto ne znate gde i kako ga primeniti to je vec vas problem. Zbog takvih kao vi ne trebju sva deca da zaglupe. Skola ima svoju svrhu, no ovakvim trendom necemo dobiti obrazovanu vec poducenu decu koja tesko da ce misliti svojom glavom. Bas kao sta se desava na zapadu. Informacije ce se samo reproducirati dalje i to je sve. Znanje odumreti....Nazadovat ce srpska deca koja su ionako najinteligentnija od svih :(