U okviru priprema za obeležavanje 20. godišnjice sećanja na žrtve NATO agresije, austrijski političar David Štokinger boravio je u Beogradu kako bi sa političkim partnerima razgovarao o saradnji.

Štokinger je najavio da će 24. marta u Beču i Beogradu, u isto vreme, biti održane konferencije povodom 20-te godišnjice NATO agresije na SRJ.

"U Beogradu konferenciju će organizovati "Beogradski forum za svet ravnopravnih" bivšeg šefa jugoslovenske diplomatije Živadina Jovanovića. Sa ovom organizacijom "Radionica solidarnosti" (Solidaritatswerkstatt) neguje već dugo godina odlične odnose", objasnio je za Tanjug Štokinger, predsednik nevladine organizacije "Radionica solidarnosti", koja svake godine u Beču učestvuje u Pomenu žrtvama NATO agresije na bivšu Jugoslaviju.

"Radionica solidarnosti", kako je podsetio, jedna od aktivnijih antiglobalističkih organizacija u Austriji.

Jovanović i Štokinger su dogovorili i direktan prenos između dve konferencije na početku skupova.

"To ima pre svega veoma veliku simboličnu vrednost kao znak prijateljstva", objasnio je on.

Štokinger je ukazao da će u Beču organizacioni odbor "20 godina NATO agresije - nikada ne zaboravljamo" konferenciju održati u zgradi Sindikata Austrije (OeGB Haus).

U pripremi za skup u Beču učestvuju Austrijsko-srpski pokret solidarnosti, Radionica solidarnosti, sindikalne frakcije i srpska zajednica i klubovi.

Štokinger, inače i visoki funkcioner Socijaldemokatske partije Austrije (SPO), razgovarao je sa Jovanovićem i o aktuelnim pitanjima vezanim za krizu u EU, neoliberalnoj nemačkoj dominaciji i naoružavanju NATO protiv Rusije, kao i o odnosima Austrije i Srbije.

"Organizovanje konferencija u isto vreme iduće godine je važan signal da, kako u Srbiji, tako i Austriji, još uvek postoje ljudi koji ne prihvataju aktuelni svetski poredak, koji je svetski nered. Nama je cilj, ovim aktivnostima u martu, da utičemo na uklanjanje anti-srpskog narativa koji je i dan danas prisutan. Agresija suprotna međunarodnom pravu 1999. nije bila usmerena samo protiv SR Jugoslavije, već protiv samostalne i suverene politike uopšte. Na konferenciji, zbog toga, neće biti reči samo o savladavanju događaja, već i o pogledu u budućnost i mogućim perspektivama izvan NATO i neoliberalne EU dominacije na Balkanu, posebno i u Evropi uopšteno", najavio je on.

Tokom boravka u Beogradu Štokinger je posetio i svog dugogodišnjeg prijatelja, poznatog srpskog i jugoslovenskog košarkaša, sada i antiglobalistu, Dragoljuba Ducija Simonovića, koji je iskazao spremnost da podrži bečku konferenciju video porukom.

Što se tiče konferencije u Beču, povodom 20-te godišnjice NATO bombardovanja, planirano je da 23. marta, uveče, bude održana prezentacija filma Borisa Malagurskog uz diskusiju sa autorom.

Sledećeg dana, od podneva biće održana konferencija sa međunarodnim gostima, a od 18 časova, na trgu Štefansplac, kao i svih ovih godina, biće održan